Novi slučajevi obolevanja od groznice Zapadnog Nila

18.09.2023

16:22

0

Autor: I.K.

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca

Novi slučajevi obolevanja od groznice Zapadnog Nila
Ilustracija - Copyright Unsplash

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” saopštio je da su na teritoriji Srbije do 16. septembra, registrovana ukupno 73 pacijenta obolela od groznice Zapadnog Nila. Prijavljeni slučajevi su sa teritorije Grada Beograda (21), Južnobačkog (20), Zapadnobačkog (8), Sremskog (7), Južnobanatskog (4), Srednjobanatskog (3), Severnobačkog (2), Kolubarskog (2), Mačvanskog (2), Nišavskog (1), Pomoravskog (2) i Severnobanatskog (1) okruga. Obolele osobe su muškog (43 slučaja) i ženskog pola (30), starosti od 18 do 89 godina.

U državama Evropske unije (EU) i Evropske ekonomske zajednice (EEZ) prijavljeno je ukupno 417 slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila i to u: Italiji (203), Grčkoj (119), Rumuniji (42), Mađarskoj (23), Francuskoj (21), Španiji (5), Nemačkoj (3) i Kipru (1). Registrovan je i 31 smrtni ishod koji se može dovesti u vezu sa groznicom Zapadnog Nila, i to: u Grčkoj (14), Italiji (9), Rumuniji (7) i Španiji (1).

U Severnoj Makedoniji prijavljen je jedan slučaj obolevanja od groznice Zapadnog Nila.

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca. Sezona transmisije virusa Zapadnog Nila u Srbiji uobičajeno traje od juna do novembra meseca. Radi smanjenja rizika od zaražavanja virusom Zapadnog Nila, preporučuje se primena mera lične zaštite od uboda komaraca.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike