Srbija ima plutajuća ostrva, jedinstven fenomen u Evropi! Vetar ih nosi svuda po jezeru, a hodanje po njima je kao hod po vazduhu!

22.03.2024

08:17

0

Autor: R.M.

Najveće plutajuće ostrvo zove se Mobi Dik i veliko je oko dva hektara

Srbija ima plutajuća ostrva, jedinstven fenomen u Evropi! Vetar ih nosi svuda po jezeru, a hodanje po njima je kao hod po vazduhu!
Copyright Profimedia

Vlasinsko jezero je jedno od najvećih veštačkih jezera u Srbiji, a nekada je na njegovom mestu bila najveća bara na Balkanu. 

Međutim, 1948. godine je izgrađena brana za punjenje jezera, a onda se desio neobičan prirodni fenomen - sa dna jezera podigla su se ostrva od treseta. 

Danas ova ostrva plivaju jezerom, a procenjuje se da zauzimaju površinu od fascinantnih 10 hektara. Najveće od njih nazvano je Mobi Dik, veliko je dva hektara i stiglo je do obale.

Procena je da je za nastanak tresetnog ostrva potrebno od dve do tri hiljade godina, a debljina ovog nataloženog treseta je od jednog do tri metra. 

Profimedia
Vlasinsko jezero

Naravno, ostrva su zaštićena kao prirodno dobro, a kažu da je jedinstven osećaj stajati na jednom od njih jer je tlo izuzetno meko.

Ono što je specifično za ova ostrva jeste to da su pokrivena bujnom vegetacijom i izuzetna su turistička atrakcija. 

Retke biljke rastu na ostrvima

Obično su dugačka oko 100 metara, a botaničari veoma vole da ih istražuju zbog velikog broja biljaka i jedne mesožderke - biljke rosulje.

Profimedia
Vlasinsko jezero iz daljine

Inače, treset je vrsta tla koja nastaje raspadom i taloženjem biljaka. Ova jezera su redak fenomen u Evropi. Tačnije, pored Srbije ima ih jedino u Švedskoj.

Posetiocima se može učiniti da su ostrva kao neki prirodni brodovi jer na njima rastu i retke maljave breze, čije krošnje imaju ulogu jedara kada duva vetar koji pomera ostrva.

Profimedia
Vlasinsko jezero

Ono što je simpatično jeste to što poneka krava odluta na ostrvo, a onda bude odneta vetrom dalje od obale pa plovi zajedno sa njim.

A hodanje po ostrvu je poseban doživljaj jer, kako kažu oni koji su to probali, podseća na hod po vazdušnim dušecima. Ali treba znati da to nije dozvoljeno baš svakom, jer je u prošlosti bilo slučajeva komadanja ovih prirodnih fenomena zarad prodaje treseta, pa se do njih može doći samo uz posebnu dozvolu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike