Danas su velike zimske zadušnice: Evo šta valja uraditi pre odlaska na groblje

09.03.2024

07:25

0

Autor: 24sedam

Nakon liturgijskih obreda, vernici se upućuju ka grobljima svojih najmilijih, gde pale sveće kao simbol svetlosti Hristove

Danas su velike zimske zadušnice: Evo šta valja uraditi pre odlaska na groblje
Ilustracija - Copyright Pixabay

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici širom zemlje danas obeležavaju velike zimske zadušnice, jedan od četiri puta godišnje kada se posebnom pažnjom i molitvom sećamo svih preminulih duša. Ovaj dan, predodređen za molitvu za pokojne, pada u subotu pred Mesne poklade, dok se ostale zadušnice obeležavaju u subotu pred Duhove (letnje zadušnice), u subotu pred Miholjdan (miholjske zadušnice), te u subotu pred Mitrovdan (jesenje, mitrovske zadušnice).

Na dan zadušnica, vernici se okupljaju u crkvama gde se služi sveta liturgija i parastos, tokom kojeg sveštenik vinom preliva posvećeno žito, simbolizujući Božje milosrđe i sećanje na Hristove reči da zrno tek kada umre može doneti rod - ali ne u tami, već u svetlosti. Nakon liturgijskih obreda, vernici se upućuju ka grobljima svojih najmilijih, gde pale sveće kao simbol svetlosti Hristove, koja osvetljava puteve duša preminulih.

Pixabay
Ilustracija

 

Sveća i kuvano žito preliveno crnim vinom nije samo gest sećanja, već duboko simboličan čin koji reflektuje ključne hrišćanske vrednosti - veru u život večni i svetlost koja pobeđuje tminu. Sveštenici na grobovima obavljaju kratke obrede i kađenje, nudeći molitve za duše pokojnika i utvrđujući zajedništvo živih sa svetom svojih predaka.

Velike zimske zadušnice predstavljaju trenutak za zastajanje, refleksiju i sećanje, ali i priliku da se kroz zajedničku molitvu i običaje produbi razumevanje večnih vrednosti. Srpska pravoslavna crkva podseća vernike na značaj ovog dana, pozivajući ih da kroz molitvu i prisustvo doprinesu sećanju i poštovanju onih koji više nisu među nama, ali čije duše i dalje žive u svetlosti vere i Božje ljubav.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike