Danas su zimske Zadušnice: Pomolite se za svoje mrtve, ovo su neki od običaja

06.03.2021

06:05 >> 07:21

0

Svim pogrebnim uslugama je rečeno da se organizuje kontrola na grobljima, da su obavezne maske i da oko jednog grobnog mesta ne može se okupiti više od pet l

Danas su zimske Zadušnice: Pomolite se za svoje mrtve, ovo su neki od običaja
Groblje - Copyright Ilustracija/Pixabay

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju zimske Zadušnice, u znak sećanja na preminule. Crkveni kanon nalaže obavezno paljenje sveće i iznošenje žita i vina, dok narodni običaji o iznošenju hrane na groblje nisu prema crkvenim pravilima.

Zadušnice se uvek obeležavaju subotom, a toga dana posebno se molimo za dušu umrlih.

Na dan Zadušnica ide se u crkvu, gde se služi Sveta arhijerejska liturgija i parastos, a vernici donose žito u kome stoji upaljena sveća za pokoj duše preminulih.

Na Zadušnice se ne pale sveće za zdravlje i napredak porodice.

Narodni običaj je da se na dan zadušnica na grobove predaka iznosi obilje hrane.

Ilustracija/Pixabay

Vernici u seoskim, ali i gradskim sredinama, poštuju ovaj običaj, dok crkva poziva na umerenost i preporučuje da se hrana daje siromašnim ljudima. U srpskom narodu postoji mnogo različitih običaja koji se obavljaju na dan zadušnica. Najučestaliji su da se u ranim jutarnjim satima ode na groblje ili u crkvu.

Neizostavni su i žito i vino, a iznošenje na groblje hrane i pića koji često završe u kantama za otpatke deo su naše naravi koji bi trebalo iskoreniti.

Narodna verovanja na Zadušnice

Veruje se da sveće koje se pale predstavljaju simbol svetlosti Hristove kojom se obasjava duša pokojnika.

U istočnoj Srbiji se veruje da sveća upaljena na Zadušnice gori sve do sledećih. Takođe, postoji verovanje da ako se na Zadušnice ne upali sveća, mrtvi će godinu dana biti u mraku. Danas se u istočnim krajevima ne radi ništa sa vunom, a makaze su zatvorene, da bi i vučje čeljusti bile zatvorene.

Pročitajte još:

SPC u toku godine obeležava jesenje ili Miholjske zadušnice, zatim letnje Duhovske, prolećne uoči Velikog posta i i zimske koje se zovu još i Mitrovske. Ovaj praznik uvek dolazi u subotu jer je Isus Hrist taj dan, uoči vaskrsenja, u nedelju, proveo upokojen.

Obratite pažnju na odluku Kriznog štaba

U subotu zbog Zadušnica sve će raditi do 12 časova, a posle 12 do ponedeljka u 6 časova radiće samo prodavnice, apoteke i pumpe, odlučio je Krizni štab na sednici u petak popodne.

Dr Predrag Kon je dodao da je zbog Zadušnica dozvoljeno više nego što su je planirao Krizni štab.

Epidemiolog Žarko Ranković, član niškog gradskog štaba za vanredne situacije, kaže da su razmatrali uputstva za Zadušnice:

– Svim pogrebnim uslugama je rečeno da se organizuje kontrola na grobljima, da su obavezne maske i da oko jednog grobnog mesta ne može se okupiti više od pet ljudi. Zadušnice su običaj i ne možemo zabraniti ljudima da ga ispoštuju, ali moraju poštovati distancu i da nose maske.

Molitva za upokojene

“Pomeni, Gospode, oce i braću našu usnule u nadi na vaskrsenje u život večni, i sve upokojene u pobožnosti i veri, i oprosti im svako sagrešenje, hotimično i nehotimično, što sagrešiše rečju, ili delom, ili mišlju.
I useli ih u mesta svetla, u mesta svežine, u mesta odmora, odakle odbeže svaka muka, žalost i uzdisanje, gde gledanje lica Tvoga veseli sve od veka svete Tvoje.
Daruj im carstvo Tvoje i učešće u neiskazanim i večnim Tvojim dobrima, i naslađivanje u Tvom beskonačnom i blaženom životu.
Jer si Ti život, i vaskrsenje i pokoj usnulih slugu Tvojih, Hriste, Bože naš, i Tebi slavu uznosimo sa bespočetnim Tvojim Ocem i Presvetim, i Blagim, i životvornim Tvojim Duhom, sada i uvek i u vekove vekova.
Amin.”

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike