Povećana naknada za rehabilitovane Sada iznosi 43.000 dinara

08.03.2024

14:05

0

Rehabilitoivanom licu priznaje se vreme nezaposlenosti po prestanku lišenja slobode kao poseban penzijski staž u efektivnom trajanju, a najduže do dve godine

Povećana naknada za rehabilitovane Sada iznosi 43.000 dinara
Ilustracija - Copyright Profimedia

Mesečna novčana rehabilitaciona naknada povećana je sa 37.467 dinara, koliko je iznosila prošle godine, na 43.004, objavio je Republički Fond PIO.

Prema Zakonu o rehabilitaciji, kojim se uređuje vraćanje građanskih prava, časti i ugleda onima koji su iz političkih, verskih, nacionalnih ili ideoloških razloga lišeni života, slobode ili drugih prava, oni imaju pravo na poseban staž, koji se računa u dvostrukom trajanju za vrema lišenja slobode, kao i prava na mesečnu novčanu naknadu.

Istovremeno, rehabilitoivanom licu priznaje se vreme nezaposlenosti po prestanku lišenja slobode kao poseban penzijski staž u efektivnom trajanju, a najduže do dve godine, ako je nezaposlenost nastupila zbog povrede prava i sloboda.

Uslov za ostvarivanje prava na mesečnu novčanu naknadu jeste da rehabilitovani ima najmanje osam godina posebno priznatog penzijskog staža. Poseban penzijski staž priznat po Zakonu o rehabilitaciji nije isto što i staž po Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju, pa se ne registruje u matičnoj evidenciji i ne uzima se za ostvarivanje prava na penziju, odnosno za ponovno određivanje visine penzije. On je samo osnov za ostvarivanje prava na mesečnu novčanu naknadu.

Rehabilitovana osoba, uz zahtev, podnosi dokaze: presudu kojom je rehabilitovana, dokaze o dužini trajanja lišenja slobode, odnosno o nezaposlenosti po prestanku utamničenja. Podnosilac zahteva, naravno, mora da dostavi i dokaz o otvorenom tekućem računu. Na osnovu kompletne dokumentacije i zahteva, filijale Fonda donose rešenje o pravu i visini novčane naknade. Taj postupak je još u toku, a oni koji su dobili pozitivna rešenja već su u sistemu isplate naknada, pišu Novosti.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Novosti

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike