Jedini u Srbiji! Direktor plaća svojim radnicima da se vakcinišu: Ovoliko će dobiti svako ko je posetio vakcinalni punkt

16.03.2021

07:00 >> 11:49

0

Svi zaposleni iz jedne paraćinske firme koji su se vakcinisali od 11. marta do 15. aprila dobiće naknadu u iznosu do 6.000 dinara

Jedini u Srbiji! Direktor plaća svojim radnicima da se vakcinišu: Ovoliko će dobiti svako ko je posetio vakcinalni punkt
Copyright Tanjug/Zoran Žestić

Firma “Ljuba invest” iz Paraćina prva je firma u Srbiji koja je donela odluku o “podsticaju zaposlenih da se dobrovoljno vakcinišu”, uz novčanu naknadu od četiri do šest hiljada dinara.

Iako su u našoj zemlji dostupne četiri vrste vakcina protiv koronavirusa, zaraza ponovo bukti, broj novozaraženih raste iz dana u dan, ali direktor firme “Ljuba invest” u Paraćinu Bogoljub Milenović dosetio se kako da doskoči kovidu.

Naime, u dokumentu, u koji je 24sedam imao uvid, piše da se dana 11. marta donosi odluka o podsticaju zaposlenih na dobrovoljno vakcinisanje protiv kovida 19.

Privatna arhiva

– Svi zaposleni koji se budu vakcinisali u periodu od 11. marta do 15. aprila, od strane poslodavca dobiće naknadu: lica do 40 godina dobiće 6.000 dinara, a lica preko 40 godina 4.000 dinara – stoji u odluci direktora.

“Moj skromni doprinos”

Direktor Bogoljub Milenović za naš portal kaže da je želeo da ubrza vakcinaciju, čime bi dao svoj doprinos u smanjenju širenja koronavirusa.

Printscreen/Youtube, Vesti Paraín

– U petak sam doneo odluku, danas bi trebalo da se dvoje iz firme vakcinišu, a inače firma broji oko 50 zaposlenih. Ja se nadam da će ih ovaj potez podstaknuti i da će odlučiti da se pridruže procesu imunizacije stanovništva, jer jedino tako možemo stati na put ovoj bolesti, koja nam odnosi živote već punih godinu dana. Prva dobrobit vakcinacije je jasna i ona se ogleda u čuvanju zdravlja, a sa druge strane, u pitanju je i interes firme – kaže on, i dodaje da ima najbolje radnike, koje niko ne može da zameni.

– Zato i želim da se vakcinišu, da ih sačuvam. Nažalost, imam dosta prijatelja koji su imali koronavirus, neki od njih više nisu živi. Mislim da je moja odluka ispravna, naravno, nije u pitanju veliki novac i ne želim da ljudi to rade radi naknade, već zbog sopstvene zdravstvene bezbednosti, sigurnosti firme i čitavog društva – navodi prvi čovek “Ljuba investa”.

Na pitanje šta je potrebno od dokaza kako bi novac zaposlenima bio isplaćen, on kaže da je dovoljno da donesu papir gde se vidi da su primili prvu dozu vakcine.

– A ko je primio prvu, logično je da će otići i za drugu dozu. Kada mi donesu potvrdu, novac će odmah dobiti. Nisam puno razmišljao o pravnim okvirima, već samo o cilju – da budemo zdravi – poručio je on.

Pixabay

Ovo je prvi slučaj u našoj zemlji da je neki poslodavac ovako postupio i motivisao svoje radnike, a Milenović dodaje da se nada da će se i drugi ugledati na njega.

– Nadam se da će se ova ideja proširiti. Svi mi smo svedoci toga koliko postoji različitih tvrdnji da vakcine nisu dobre, da štete i ostalo, a ja mislim da s tim stavom nećemo daleko dogurati. Vakcina je najveća ljudska tvorevina, o tome govore i brojni lekari, koji su na ivici snaga i danonoćno se bore za nas, i ovo je minimum koji mi mižemo da uradimo za njih – kaže naš sagovornik.

Da li je pravno moguće?

Međutim, stručnjaci imaju drugo mišljenje, pa, prema rečima advokata Vojina Biljića, iako je u pitanju lep gest, direktor ove firme iz Paraćina je napravio višestruku diskriminaciju.

Printscreen/Youtube, TV Happy

– Verovatno nenamerno i bez loših namera, ali ovaj potez nije formalno-pravno moguć, i to iz dva razloga. Prvi, jer je diskriminisao zaposlene koji se nisu vakcinisali, a drugi jer je čak i one koji su odlučili da se imunizuju diskriminisao na osnovu starosne dobi – 4.000 dinara dobijaju stariji od 40 godina, dok oni mlađi kao naknadu dobijaju dve hiljade više. Takođe, sama odluka je lične prirode i ne odnosi se na naknadu koja ima veze sa učinkom zaposlenih, pa je samim tim prekršio Zakon o radu – zaključuje advokat Biljić za 24sedam.

Pročitajte još
Tako, zaključak je sledeći – direktor Milenović je verovatno patentirao način da dođemo do ona tri miliona vakcinisanih građana, koliko nam je potrebno da bismo kontrolisali epidemiju i stekli kolektivni imunitet, ali je u toj želji malo razmišljao o formalno-pravnom aspektu svoje odluke.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike