Električni trotineti i bicikli moraće da se registruju! Nalepnicu možete tražiti od 5. aprila ili nema vožnje u saobraćaju!

05.03.2024

10:39

1

Autor: R.M.

Samo vozila sa ovom nalepnicom moći da učestvuju u saobraćaju a krajnji rok za njeno nabavljanje je 15.jun

Električni trotineti i bicikli moraće da se registruju! Nalepnicu možete tražiti od 5. aprila ili nema vožnje u saobraćaju!
Ilustracija - Copyright Pixabay

Svi koji poseduju laka električna vozila moći će od 5. aprila da traže nalepnicu za registraciju, a tu se, između ostalog, radi o trotinetima i biciklima.

U uredbi koja je objavljena u Službenom glasniku, naglašeno je da će samo vozila sa ovom nalepnicom moći da učestvuju u saobraćaju a krajnji rok za njeno nabavljanje je 15.jun.

- Nakon 15. juna 2024. godine, u saobraćaju na putu mogu učestvovati samo laka električna vozila na kojima je postavljena nalepnica u skladu sa odredbama ovog pravilnika - piše u dokumentu.

Takođe objavljeno je i detaljno uputstvo o tome kako izgleda nalepnica, a prilikom podnošenja zahteva potrebno je navesti podatke poput imena i prezimena, JMBG, datuma i mesta rođenja, kao i podatke o prebivalištu.

Pored toga biće potrebno je dostaviti i tehničku dokumentaciju u kojoj bi trebalo da postoje podaci poput marke, trajne nominalne snage elektromotora, najveće konstruktivne brzine, mase praznog vozila.

Inače, nedavno su počele da važe izmene Zakona o saobraćaju prema kojima mlađi od 14 godina ne smeju da voze laka električna vozila na javnim putevima.

Pixabay
Ilustracija

Za vreme dok upravlja električnim biciklom ili trotinetom, vozač mora na glavi da nosi zakopčanu zaštitnu biciklističku kacigu.

Obavezni su da za kretanje koriste biciklističku stazu, pešačko-biciklističku stazu ili biciklističku traku. Prema ovom predlogu zakona, vozač lakog električnog vozila sme da koristi kolovoz u širini od najviše jednog metra od desne ivice kolovoza, osim na delu puta ispred raskrsnice, odnosno kada skreće ulevo preko raskrsnice ili ako pretiče ili obilazi neko vozilo.

Ukoliko ne postoji mogućnost kretanja biciklističkom stazom, pešačko-biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom, vozač lakog električnog vozila može da se kreće kolovozom na putu na kome je brzina kretanja ograničena na najviše 30 km/h. Vozač lakog električnog vozila koji je navršio 18 godina može da se kreće kolovozom na putu na kome je brzina kretanja ograničena na najviše 50 km/h.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike