Zvanično objavljeno koji vozači najviše "divljaju" po Srbiji: Glava im već u torbi, a oni još dodaju gas!

27.02.2024

07:55

0

Prema izveštaju Agencije za bezbednost saobraćaja ograničenje brzine najviše poštuju vozači teretnih vozila

Zvanično objavljeno koji vozači najviše "divljaju" po Srbiji: Glava im već u torbi, a oni još dodaju gas!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Podaci policijskih uprava u Srbiji pokazuju da najmanje motociklista (35,1%), odnosno oko jedne trećine, poštuje ograničenja brzine, objavljeno je u Izveštaju o sprovedenim istraživanjima indikatora bezbednosti saobraćaja.

U dokumentu koji je radila Agencija za bezbednost saobraćaja naglašava se da  približno polovina vozača putničkih automobila (54,9%) poštuje ograničenje brzine, slede vozači autobusa (64,1%) i teških teretnih vozila (67,5%).

U naselju

- Brzinom do 10 km/h iznad ograničenja, na saobraćajnicama u naselju na nacionalnom nivou najređe se kreću vozači motociklista (64,0%), zatim slede vozači putničkih 
automobila (87,2%), vozači autobusa (90,1%), teretnih vozila (92,4%) i vozači 
mopeda (95,4%). Analiza trenda prekoračenja brzine za više od 10 km/h u naselju, od strane vozača putničkih automobila pokazuje trend rasta poštovanja ograničenja brzine.

Profimedia
Ilustracija

U posmatranom periodu merenja indikatora, procenat poštovanja ograničenja brzine od strane vozača putničkih automobila je povećan za oko 5 odsto. Blagi rast poštovanja ograničenja brzine evidentiran je i kod motociklista, pri čemu je vrednost indikatora sa početne vrednosti od 62,6 odsto povećana na 64 odsto u 2023. godini - piše u izveštaju.

Van naselja

Kada pričamo o prekoračenju brzine van naselja, manje od polovine poštuju pravila. Tačnije 47,2 odsto. Slede ih vozači teretnih vozila (52,1%), vozači putničkih automobila (63,0%), mopeda (69,3%) i autobusa (74,9%). 

Profimedia
Ilustracija

- Brzinu veću od ograničena za 10 km/h najređe poštuju vozači motociklista i teretnih vozila, kod kojih vrednost indikatora pripada klasi veoma niska vrednost. Raspodela izmerenih brzina na saobraćajnicama van naselja pokazuje da vozači motociklista, teretnih vozila i putničkih automobila predstavljaju ciljne grupe vozača za smanjenje prekoračenja brzine - dodaje se u izveštaju.

Zanimljivo je da postoje tri različita trenda kada pričamo o ograničenju za više od 10 km/h od strane vozača motocikala, putničkih automobila i teretnih vozila.

Procenat motociklista koji ne prekoračuju brzinu za više od 10 km/h van naselja se povećava poslednjih godina, pri čemu su poslednje tri godine izmerene slične vrednosti. 

Kod vozača putničkih automobila, od 2015. godine evidentira se približno isti procenat onih koji ne prekoračuju brzinu za više od 10 km/h. U istom periodu evidentira se i trend smanjenja poštovanja prekoračenja date brzine od strane vozača teretnih vozila, tako što je vrednost indikatora smanjena 91 odsto na oko 82 odsto.

Takođe, poslednjih godina raste udeo vozača teretnih vozila koji prekoračuju brzinu za više od 10 km/h.

Najveće "divljanje" na auto-putu

Na auto-putu vozači teretnih vozila, autobusa i motociklista najređe poštuju ograničenje brzine. 

- Istraživanja u 2023. godini, pokazuju da 63,7 odsto vozača autobusa, 63,4 odsto vozača teretnih vozila i 75 odsto vozača motociklista poštuju ograničenje brzine. Oko 80 odsto vozača putničkih automobila poštuju ograničenje brzine. Vozači teretnih vozila i autobusa najređe poštuju ograničenje brzine na autoputu za više od 10 km/h, nakon čega slede vozači motociklista - naglašava se u izveštaju.

Profimedia
Ilustracija

Ograničenje brzine za više od 10 km/h, kod motociklista se sve više poštuje, dodaje se.

Vrednosti indikatora, povećane su od približno 60 odsto do približno 89 odsto za posmatrani period od 2015. do 2023. godine. 

- Za indikator procenat vozača putničkih automobila koji poštuju ograničenje brzine za više od 10 km/h, vrednosti indikatora rastu, tako da je 2023. godine evidentirano najveće poštovanje ograničenja brzine od 94,6 odsto - naglašeno je u izveštaju.

Zaključuje se da posmatrano za sve kategorije saobraćajnica, 60,6 odsto vozača putničkih automobila i teretnih vozila poštuje ograničenje brzine. 

- Raspodela poštovanja brzine na autoputu od strane motociklista je uticala da ukupan procenat poštovanja ograničenja brzine od strane motociklista iznosi 66,3 odsto. Prosečno poštovanje ograničenja brzine za sve kategorije saobraćajnica i za sve kategorije vozila iznosi 62,6 odsto. Poštovanje ograničene brzine za više od 10 km/h od ograničene najmanje je kod motociklista (82,3%) na svim kategorijama saobraćajnica. Prosečno 87,7 odsto vozača u Republici Srbiji poštuje ograničenu brzinu do 10 km/h iznad ograničene - piše u zaključku izveštaja.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike