Muškarci oprezno sa lekovima da ne "podbacite" u krevetu! Evo koje terapije mogu biti uzrok loše erekcije

17.02.2024

20:01

0

Autor: R.M.

Procenjuje se da će do naredne godine više od 322 miliona muškaraca širom sveta imati erektilnu disfukciju

Muškarci oprezno sa lekovima da ne "podbacite" u krevetu! Evo koje terapije mogu biti uzrok loše erekcije
Ilustracija - Copyright Profimedia

Svaki drugi muškarac između 40 i 70 godina starosti ima problem sa erekcijom.

Stručnjaci procenjuju da će do naredne godine više od 322 miliona muškaraca širom sveta imati erektilnu disfukciju, odnosno smanjeno seksualno uzbuđenje.

Razlozi mogu biti različiti, a farmaceut Jasna Anđelković iz Farmaceutske komore Srbije kaže za 24sedam da ono što je kod jednog muškarca uzrok ne znači da je i kod drugog.

Obično, uzroci su sem godina i razna hronična oboljenja, dijabetes, problemi sa metabolizmom, povreda kičme ili male karlice, depresija...

Mogu biti i problemi sa prostatom, štitnom žlezdom, anksioznošću ali i preterano konzumiranje alkohola, pušenje, nedostatak fizičke aktivnosti, gojaznost i stres.

Anđelkovićeva ukazuje da to mogu biti i lekovi koje stariji muškarci češće uzimaju.

- Procena je da četvrtina svih problema sa seksualnom funkcijom muškaraca nastaje upotrebom lekova. To mogu biti terapija protiv povišenog krvnog pritiska, epilepsije, parkinsonove bolesti, depresije, masnoće u krvi, dispepsije i ulkusa, hormonski lekovi i tako dalje - naglašava ona.

Naša sagovornica navodi primer  da lekovi za visoki pritisak mogu dovesti i do opuštanja glatkih mišića u penisu, zbog efekta smanjenog protoka krvi.

- To dovodi do nemogućnosti održanja erekcije. Ovi lekovi uključuju beta-blokatore, kao što su atenolol i metoprolol i diuretike, kao što je hidrohlorotiazid – objašnjava mr ph spec. Anđelković.

Mere koje se mogu odmah preduzeti

Ipak, farmaceutkinja naglašava da je za dobru seksualnu funkciju veoma važna što bolja kontrola krvnog pritiska i bolesti srca. 

S tim u vezi će i Farmaceutska Komora Srbije u ovoj godini pokrenuti projekat savetnika za hipertenziju u apotekama.

Profimedia
 

- Prestanak pušenja, povećanje fizičke aktivnosti i smanjenje telesne mase, kao i izbegavanje stresnih situacija i prekomerne upotrebe alkohola su dovoljni za poboljšanje seksualnog zdravlja muškaraca – ističe Anđelković.

Inače, postoje tvrdnje korisnika da im suplementi sa ekstraktima ginka, L – arginina i korenaskog crvenog žen-šena pomažu u erektilnoj funkciji. Međutim, Anđelkovićeva kaže da za to nema dokaza a da se lekovi iz grupe inhibitora fosfodiesteraze obično koriste za lečenje ED. 

- Ova grupa lekova u koju spadaju sildenafil, tadalafil i vardenafil su efikasni za ED uzrokovanu fiziološkim faktorima, kao što je loša cirkulacija. Međutim, oni nisu efikasni za lečenje ED uzrokovane psihološkim faktorima, kao što su stres ili anksioznost - dodaje farmaceutkinja.

S druge strane, mogu da izazovu i nuspojave poput glavobolje, lošeg varenje, začepljenog nosa, probleme sa vidom...

Erektilna disfunkcija je često tabu tema, ali je veoma važno da pacijenti razgovaraju sa lekarima jer im to može biti od velike pomoći.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike