Tinejdžeri u Srbiji piju vijagru! Počnu već sa 16 godina, iako im ne treba

24.11.2021

07:15

0

Mladi uzimaju preparate za potenciju zbog nesigurnosti, a ne zbog erektilne disfunkcije, kaže urolog dr Sava Micić

Tinejdžeri u Srbiji piju vijagru! Počnu već sa 16 godina, iako im ne treba
profimedia-0042273286 - Copyright Profimedia

Tinejdžeri u Srbiji počinju da konzumiraju preparate za potenciju već sa 16 ili 17 godina, kaže za 24sedam urolog dr Sava Micić.

On je rekao da je razlog zbog kojeg mladi uzimaju ove medikamente gotovo uvek strah od podbacivanja u seksualnom odnosu, a ne realni fiziološki problemi poput erektilne disfunkcije.

- Priča da mladi imaju goru erekciju i libido u odnosu na starije generacije uopšte nije tačna. Taj mit je zasnovan na tome što se danas često dešava da momci podbace zbog straha od neuspeha i moguće bruke, kao i ubrzanog načina života. Zbog toga je na urologiji ustanovljena praksa da se pacijentu daje uput za psihoterapeuta, ukoliko se na pregledu ispostavi da nema fizioloških faktora koji dovode do problema sa erekcijom - rekao je dr Micić.

Pixabay
 

Ocenio je da ovakvi suplementi ne škode telesnom zdravlju mladih muškaraca, ali i da ne poboljšavaju performanse prilikom intimnih odnosa.

- Medikamenti poput "cijalisa" i "vijagre" sadrže supstance koje već imamo u sebi zbog čega ne mogu da budu štetne same po sebi. Ipak, pojedincu koji ima dobru erekciju nisu potrebni zbog toga što se ona neće poboljšati njihovom konzumacijom, nego će ostati ista kao da ih nije ni koristio. Realno niko ne uzima ogromne količine, a i da uzima taj neće padati u nesvest, imati poremećaje srca ili bilo šta slično tome - objasnio je dr Micić.

Ipak, postoji rizik da prekomerna upotreba preparata za potenciju može poremetiti seksualni život muškaraca na drugačiji način.

- Veliki problem koji može da nastane kod prekomerne upotrebe ovakvih preparata je zapravo psihološke prirode. Tom muškarcu će se srozati kvalitet života i osećaće se prazno zbog toga što će podsvesno razviti zavisnost od tih suplemenata - naveo je doktor.

Međutim, dr Micić je istakao da postoji druga vrsta preparata koji mladi takođe često koriste, a da eventualno mogu da stvore problem sa potencijom.

- Pojedini preparati koji se koriste za teretanu navodno sadrže testosteron, ali to zapravo nije pravi testosteron. Oni zapravo sadrže neke belančevine i amino kiseline zbog kojih mladi mogu da izgube libido i potenciju. Naravno, ne odnosi se ovo na sve preparate koji muškarci uzimaju pre treninga - upozorio je dr Micić.

Za kraj je rekao da je pozitivna stvar što će napredak u razumevanju muško-ženskih odnosa smanjiti učestalost ovog problema kod mlađe populacije.

- Sreća je što žene i devojke počinju da razumeju da svaki muškarac oseća određenu dozu nesigurnosti. Upravo je to razlog zbog kojeg će se slučajevi erektilne disfunkcije na psihološkoj bazi biti manje učestali - zaključio je dr Micić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike