Za 48 sati Srbiju pogodilo 11 zemljotresa: Stručnjak otkrio razlog potresa, a on će vas iznenaditi!

06.02.2024

18:29

0

Danas su bili pogođeni Leskovac, Majdanpek, Bor i Golubac

Za 48 sati Srbiju pogodilo 11  zemljotresa: Stručnjak otkrio razlog potresa, a on će vas iznenaditi!
Copyright 24sedam/Profimedia/Privatna arhiva

Našu zenlju u poslednjih 48 časova pogodilo je čak 11 zemljotresa jačine od 1,7 do 2,0 stepena po Rihterovoj skali.

U poslednjem periodu Srbiju nasumično pogađaju zemljotresi različitih jačina, što je dovelo većinu građana u nedoumicu zbog čega se tako učestalo događaju manji potresi. 

U ponedeljak dogodila su se pet zemljotresa u području Leskovca, Majdanpeka, Bora i Donjeg Milanovca, dok danas su se dogodila šest potresa.

Danas su bili pogođeni Leskovac, Majdanpek, Bor i Golubac.

Printscreen/Google Maps Profimedia
 

U oblasti Majdanpeka, Bora i Golubca zemljotresi su bili jačine od 1,7 do 2,0 po Rihteru, dok u Leskovcu, Donjem Milanovcu i Kosjeriću su zemljotresi bili jačine 1,7 stepena.

Međutim, razlog ovih potresa nije isti za svaki predeo.

Meteorolog Ivan Ristić za Informer otkriva u kojim gradovima je zemljotres delo prirode, a u kojima je rezultat uticaja čoveka.

- U Golubcu, Majdanpeku i Boru do potresa je došlo usled miniranja. To se događa usled uticaja ljudskog faktora, a miniranjem može da se izazove zemljotres jačine do 2,0 Rihtera, što je u ovom slučaju i dostignuto - istakao je Ristić.

Kako dodaje, ovoliki broj potresa i zemljotresa u kratkom periodu je čista slučajnost, jer su priroda i čovek u isto vreme uticali na tlo.

- Sticajem okolnosti poklopilo se da miniranje i manji potresi se dogode u istom trenutku, te je ispalo da se cela Srbija tresla, a zapravo su se dogodili prirodni potresi koji su normalna pojava, a u isto vreme se miniralo na drugom kraju zemlje, pa je zbog toga ovo rezultat - zaključio je Ristić. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike