Vuku se po sudovima, plaćaju kazne od 150.000, samo da ne vakcinišu decu: Evo šta se desi kada roditelj odbije da dete dobije vakcinu

06.02.2024

20:10

0

Autor: R.M.

Nova stvar koju rade antivakseri je da formulare u kojima piše da ne odbijaju vakcinaciju, ali da će je dozvoliti samo ako im se garantuje da se detetu ništa neće desiti

Vuku se po sudovima, plaćaju kazne od 150.000, samo da ne vakcinišu decu: Evo šta se desi kada roditelj odbije da dete dobije vakcinu
Ilustracija - Copyright Pixabay/HeungSoon

Vest da je veliki kašalj odneo živote pet beba u Srbiji uznemirila je javnost, a stručnjaci smatraju da je jedan od glavnih uzroka povratka ove bolesti to što sve više roditelja odbija da vakciniše svoju decu!

Koliko neki umeju da budu tvrdoglavi u ovoj odluci govori i činjenica da su radije spremni da odu na sud i plate kaznu, nego da izvrše zakonsku obavezu i zaštite svoje dete.

Pedijatar Jelena Mitrović objasnila je za 24sedam šta se dešava kada roditelj odbije da detetu bude data vakcina.

- Ukoliko roditelj odbije da vakciniše svoje dete i potpiše izjavu da odbija mi takvu izjavu šaljemo sanitarnom inspektoru koji dalje procesuira slučaj i šalje na sud. Takva je zakonska procedura - objasnila je dr Mitrović.

Jedan od načina pritiska na pedijatre je i to što pojedini roditelji donose razne potvrde koje bi lekari trebalo da potpišu, a kojima se garantuje da vakcina neće nikako naškoditi detetu. Međutim, pedijatri nemaju nikakvu obavezu da tako nešto potpisuju.

Profimedia
Ilustracija

- Kada to stigne nama, mi to prosledimo pravnoj službi. Pravna služba odgovara na to, ali niko od nas ne može da potpiše da neki lek sigurno nije štetan i da se sigurno toj osobi nešto neće desiti - kaže doktorka.

Inače, prema Zakonu o zaštiti stanovništva protiv zaraznih bolesti postoji obaveza vakcinacije pojedinih lica za određene bolesti, a tu spada i veliki kašalj. Zakon kaže da svako ko odbije vakcinaciju mora da plati kaznu koja može biti i 150.000 dinara.

Neki slučajevi zastare

Ipak, dr Mitrović kaže da ima i takvih roditelja.

- Oni izlaze na sud, tamo iznose svoje odbranu, donose sada ta formulare u kojima piše da ne odbijaju ali da će dati vakcinu samo ako im se garantuje da se detetu ništa neće desiti. To sve onda dugo traje, nekada i zastareva - kaže doktorka.

Naglašava da veliki broj njenih kolega mora stalno da ubeđuje antivaksere u efikasnost vakcina i da nisu opasne.

Profimedia
Ilustracija

- U praksi se to sve vrti u krug. Mi možemo opet da ga prijavimo sanitarnom inspektoru, on opet može da uzme advokata... - naglašava ona.

Doktorka dodaje da se poslednjih godina, razvojem društvenih mreža, povećao broj roditelja koji odbijaju vakcinaciju.

- Povećao se poslednjih nekoliko godina, otkako su nam dostupne društvene mreže , usled straha roditerlja jer na internetu postoji more nepreoverenih informacija.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike