Odbačena krivična prijava za nesreću u rudniku "Soko" u kojoj je poginulo osam rudara!

24.01.2024

13:17

0

Nesreća se dogodila 1. aprila 2022. godine

Odbačena krivična prijava za nesreću u rudniku "Soko" u kojoj je poginulo osam rudara!
Rudnik - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu je odbacilo krivičnu prijavu podnetu zbog krivičnog dela protiv opšte sigurnosti protiv 14 osoba zbog nesreće u rudniku "Soko" u Čitluku, a koju je podnela nekadašnja ministarka rudarstva i energetike Zorane Mihajlović.

Odluka je doneta nakon sprovedenih dokaznih radnji, između ostalih u vidu vršenja uvida u izveštaj republičkog rudarskog inspektora o izvršenom inspekcijskom nadzoru rudnika "Soko", veštačenja komisije veštaka Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu i dva dopunska veštačenja ove ustanove, saopštilo je OJT u Aleksincu, koje je postupalo po nalogu VJT u Nišu. Zatim, dokaznih radnji i ispitivanja u svojstvu oštećenih rudara u ovoj nezgodi, ispitivanja u svojstvu oštećenih članova porodice - zakonskih naslednika nastradalih rudara.

U obzir, prilikom odbacivanja tužbe uzeti su i ispitivanje svedoka, republičkog rudarskog inspektora za rudarstvo Zorice Vukadinović, predstavnika komisije veštaka Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu Nebojše Gojkovića, glavnog inženjera metanometrije u JP PEU "Resavica" Dušana Pokrajca, dispečera RMU "Soko" Emine Milovanović Stamenković, rudara Milana Nikolića, rukovodioca geološke službe u RMU "Soko“ Daniela Radivojevića i nadzornika za provetravanje i navodnjavanje u RMU "Soko" Ivana Miljkovića.

Kako se navodi, o rešenju o odbacivanju krivične prijave obavešten je podnosilac krivične prijave, punomoćnik oštećenih advokat Bratislav Stojanović iz Niša i svi oštećeni sa poukom o tome da protiv rešenja mogu podneti prigovor VJT u Nišu.

U nesreći u rudniku "Soko" kod Sokobanje, koja se dogodila 1. aprila 2022. godine, poginulo je osam rudara, a 18 je povređeno.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike