Reagovanje Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja povodom teksta o ukidanju profila fotografa

24.01.2024

12:23

0

Tri škole u Srbiji uputile su predlog za izradu standarda kvalifikacije za obrazovni profil Tehničar fotografije Agenciji za kvalifikacije

Reagovanje Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja povodom teksta o ukidanju profila fotografa
Copyright 24sedam/N.K.

Povodom teksta o najavi ukidanja smera fotografa u školama, te da mali maturanti u listi želja za upis u srednje škole neće moći da upišu i taj obrazovni profil, i izjave direktora Grafičko-medijske škole Miloša Bukumire za Novosti, koju je 24sedam preneo, da su "tri škole u Srbiji koje imaju ovaj profil uputile i predlog za izradu standarda kvalifikacije za obrazovni profil Tehničar fotografije Agenciji za kvalifikacije, iako je to bila obaveza i dužnost Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja”, našoj redakciji obratio se Zavod.

Njihovo saopštenje prenosimo u celini.

"Standardi kvalifikacija, na osnovu kojih se izrađuju programi za obrazovne profile od 2019. nisu u nadležnosti Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, već u nadležnosti Agencije za kvalifikacije. Procedura je takva da Agenciji pravna lica, koja uoče potrebu za nekom kvalifikacijom, podnose inicijativu. To su kompanije ili škole u saradnji sa kompanijama. Zavod je retko podnosilac inicijative, osim kada smo u nekom međunarodnom projektu. Svakako nije ”dužnost i obaveza” Zavoda da podnosi inicijative. Vrlo često su podnosioci inicijativa sektorska veća Agencije za kvalifikacije. Zavod nije učestvovao u pripremanju predloga inicijative za kvalifikaciju Tehničar fotografije, te nije mogao ni biti predlagač. Kada ova inicijativa bude usvojena u Agenciji i kasnije na Savetu za NOKS, Zavod će izraditi plan i program za ovaj obrazovni profil, što nam je i zakonska dužnost i obaveza. U medijima (i Vaš portal je preneo) je pre godinu dana bila vest da je Grafičko medijskoj školi preliminarno odbijena inicijativa za standard kvalifikacija (za Tehničara grafičke dorade) od strane Agencije, ali je i tada direktor Grafičko-medijske škole bio upoznat sa tim da Zavod ne podnosi inicijative, te su sami preduzeli korake i podneli inicijativu koja je kasnije i usvojena. Istu proceduru je trebalo da slede i u ovom slučaju. Zavod ima punu i uspešnu saradnju sa svim pomenutim institucijama, Agencijom za kvalifikacije ali i Grafičko–medijskom školom, čiji su nastavnici često članovi radnih grupa za izradu plana i programa nastave i učenja za obrazovne profile koji se obrazuju u njihovoj školi", navodi se u saopštenju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike