Porodilišta dobijaju roditeljske sobe: Zaboravljamo višekrevetne sobe i zajednička kupatila

22.01.2024

10:35

0

Kako bi se poboljšali uslovi za mame i bebe, država će, u naredne četiri godine, rekonstruisati sva porodilišta

Porodilišta dobijaju roditeljske sobe: Zaboravljamo višekrevetne sobe i zajednička kupatila
Copyright Antonio Ahel/ATA Images

U Srbiji je do decembra prošle godine, rođeno oko 56.000 beba, podaci su Republičkog zavoda za statistiku. Kako bi se poboljšali uslovi za mame i bebe, država će, u naredne četiri godine, rekonstruisati sva porodilišta. Direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić kaže da je cilj da se obezbede roditeljske sobe i da se obezbedi privatnost za majku i porodicu. Zaboravimo višekrevetne sobe i zajednička kupatila za više soba, kaže direktorka RFZO.

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić rekla je za RTS da je poslednjih godina mnogo ulagano u rekonstrukciju i izgradnju bolnica, a da su ostala još porodilišta.

Prema njenim rečima, iz tog razloga predsednik Aleksandar Vučić je najavio rekonstrukciju ili izgradnju 59 porodilišta do 2027. godine.

Sanja Radojević Škodrić je istakla da se u rekonstrukciju kreće od najvećih porodilišta.

"Važna je svaka beba, ali je bitno da se svaka beba rodi u svom gradu pod istim standardima. Cilj je da se obezbede roditeljske sobe da se obezbedi privatnost za majku i porodicu. Zaboravljamo višekrevetne sobe i zajednička kupatila za više soba. Rekonstrukcija podrazumeva da će za svaku porodilju postojati soba sa kupatilom da može da bude pratilac sa njom“, istakla je direktorka RFZO.

Napomenula je da kada pored porodilje postoji bliska osoba, onda se smanjuje i akušersko nasilje.

Sanja Radojević Škodrić kaže da je bitna i edukacija i da mora da se definiše šta je verbalno, a šta fizičko nasilje i ističe da događaj iz Sremske Mitrovice ne sme da se ponovi.

TANJUG/ JADRANKA ILIĆ
direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić

 

Najavila je da će u naredna dva meseca biti napravljen ozbiljan plan i da će brojni objekti biti rekonstruisani, a neka porodilišta će dobiti i nove zgrade poput GAK Narodni front koji dobija novu zgradu na Bežanijskoj kosi.

Govoreći o programu vantelesne oplodnje, kaže da svaki šesti par ima problem sa začećem, a Srbija je po obimu prava za vantelesnu oplodnju o trošku države prva zemlja.

"Jedno od razmišljanja su Nifti testovi o trošku države. To će biti o trošku države, napravićemo ozbiljnu analizu koji su testovi neophodni“, kaže direktorka RFZO.

Inovativni lekovi

Skrining za spinilnu mišićnu atrofiju uveden je u septembru, a kako je rekla Sanja Radojević Škodrić do sada je pregledano 17.139 beba, a kod tri bebe otkrivena je spinalna mišićna atrofija i one su odmah primile lek, što je veoma bitno. Kaže da sva tri leka koja postoje na svetu postoje i u Srbiji o trošku države.

Kako je rekla, za retke bolisti se sve više izdvaja, maksimalno se razmišlja kako da se olakša tim osobama i njihovim porodicama.

"Zato je predsednik najavio vaučere od 35.000 dinara za suplemente i lekove, druga mera su vaučeri od 50.000 za odlazak na rehabilitacije u banje i na planine i treća mera je jednokratna pomoć od 25.000 dinara", rekla je Sanja Radojević Škodrić.

Napomenula je da je budžet za retke bolesti osnovan 2013. godine i on je do sada samo za lekove povećan 55 puta.

Vest koja je iznenadila sve, kako je rekla, je ta što je predsednik najavio u subotu 200 miliona evra za inovativne lekove za retke bolesti.

"To je ogroman iznos i više se neće desiti da postoji neki inovativni lek u regionu, a da ne postoji u Srbiji", kaže Sanja Radojević Škodrić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike