Postavljen kamen temeljac za izgradnju novog vrtića u Aleksandrovcu

17.01.2024

15:23

0

Izgradnjom novog objekata stvoriće se uslovi za prijem novih mališana u sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja

Postavljen kamen temeljac za izgradnju novog vrtića u Aleksandrovcu
Copyright Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

Ministarka prosvete Slavice Đukić Dejanović i predsednik privremenog organa upravljanja opštine Aleksandrovac Mirko Mihajlović svečano su položili kamen temeljac za izgradnju novog vrtića kapaciteta od 180 mesta za mališane.

Đukić Dejanović je istakla da će se izgradnjom novog objekata stvoriti uslovi za prijem novih mališana sa teritorije opštine Aleksandrovac u sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja čime će se pružiti podrška lokalnoj samoupravi, roditeljima i deci. 

Ministarka je poručila da povećanje obuhvata dece, kao i unapređenje kvaliteta sistema predškolskog vaspitanja i obrazovanja, predstavlja jedan od strateških ciljeva Ministarstva. 

Kako je navela, ulaganje u najmlađe i njihovo obrazovanje od velike je važnosti za njihovu budućnost, ali i društvo uopšte.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja
 

 

Novi objekat prostiraće se na 1.500 metara kvadratnih, a u njegovu izgradnju biće uloženo više od 179 miliona dinara iz Projekta „Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje“ koji realizuje Ministarstvo u saradnji sa Svetskom bankom.

Predsednik privremenog organa upravljanja opštine Aleksandrovac Mirko Mihajlović izjavio je da su uprava i građani Aleksandrovca dugo očekivali dan početka izgradnje novog objekta dečjeg vrtića, jer postoji višedecenijski problem smeštaja predškolske dece u vrtić zbog nedostatka prostora. On je pohvalio viziju i opredeljenje Vlade Srbije i resornog ministarstva kome je dodeljeno sprovođenje programa „Inkluzivnog predškolskog vaspitanja“ i zahvalio na odobravanju ovog projekta.

Izgradnja novog vrtića u Aleksandrovcu deo je projekta „Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje“. Ovaj Projekat Ministarstvo prosvete sprovodi u saradnji sa Svetskom bankom i uz podršku lokalnih samouprava. Osnovni cilj je povećanje sveobuhvata dece kroz izgradnju novih i dogradnju postojećih vrtića. Ovim projektom biće obuhvaćena 23 objekta u 22 lokalne samouprave koja će obezbediti ukupno 11.000 novih mesta za decu. U okviru projekta posebna pažnja posvećuje se kvalitetu sistema predškolskog vaspitanja i obrazovanja kroz unapređenje znanja i veština stručnih kadrova. Bitan aspekt programa je i inkluzija dece od najranijeg uzrasta posebno onih iz socijalno osetljivih grupa. Ukupna vrednost projekta je 47 miliona evra.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike