Fond za mlade talente nagrađuje uspešne srednjoškolce: Za 1.296 dobitnika - 55,7 miliona dinara

17.01.2024

11:15

0

Ministarka Jelena Begović organizovala je prijem za nagrađene srednjoškolce Fonda za mlade talente

Fond za mlade talente nagrađuje uspešne srednjoškolce: Za 1.296 dobitnika - 55,7 miliona dinara
Copyright TANJUG/ RADE PRELIĆ

Sara Marinković osvojila je prvo mesto na Svetskom školskom prvenstvu u odbojci i nagradu od 200.000 dinara. Andrej Drobnjaković osvojio je drugo mesto na Međunarodnoj juniorskoj naučnoj olimpijadi, i nagrađen je sa 170.000 dinara.Violinistkinja Lana Zorjan osvojila je prvo mesto na takmičenju svetskom takmičenju, kao i nagradu od 200.000 dinara. Ovo su samo neki od primera koji svedoče da država kroz Fond za mlade nagrađuje i ulaže u buduće akademske građane.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović rekla je danas da država nastoji da spremi srednjoškolce da lako uđu u akademski svet koji ih čeka. Ona je prilikom prijema za nagrađene srednjoškolce "Fonda za mlade talente", istakla da se kroz te fondove finansira nauka, ali i naučnici, budući dobitnici velikih, ozbiljnih međunarodnih naučnih nagrada ili ljudi koji će ostvariti proboj.

TANJUG/ RADE PRELIĆ
 

 

"Svake godine se odvajaju sredstva za srednjoškolce, master i doktorske studije kako u Srbiji, tako i u inostranstvu. Nastojimo i nekako da zatvorimo krug i deci omogućimo da, kada završe svoje studije, dođu i provedu tri do devet meseci radeći u našim javnim ustanovama, na našim institutima, u državnom aparatu, da steknu tu prvu praksu i da im obezbedimo da imaju devet meseci radnog iskustva i da tako lakše i nađu posao", istakla je Begović.

Ministarka je najavila i da se kroz Fond za nauku očekuje između 20 i 30 miliona evra.

Što se tiče iznosa isplaćenih sredstava za nagrade učenika srednje škole, on je 55,7 miliona dinara za 1.296 dobitnika, koliko ih ima ove godine.

Sara Marinković osvojila je prvo mesto na Svetskom školskom prvenstvu u odbojci i nagradu od 200.000 dinara.

TANJUG/ RADE PRELIĆ
Sara Marinković

 

"To je bilo jedno veliko iskustvo. Konkurencija je bila jaka, ali smo uspeli da se izborimo. Čast je predstavljati našu zemlju", rekla je Marinković.

Andrej Drobnjaković osvojio je drugo mesto na Međunarodnoj juniorskoj naučnoj olimpijadi, uz 170.000 dinara.

"Takmičenje je bilo iz biologije, fizike i hemije. Smatram da moramo razumeti nauku da bismo razumeli svet oko sebe, tehnologiju i razvoj u koji je čovek uložio stotine i hiljade godina", istakao je Drobnjaković.

Violinistkinja Lana Zorjan osvojila je prvo mesto na takmičenju prvog ranga, tj. svetskom takmičenju, kao i nagradu od 200.000 dinara.

TANJUG/ RADE PRELIĆ
Lana Zorjan

 

"Raduje me da vidim da se ceni velika posvećenost, trud i rad koji je uložen za rezultate koje smo postigli. Nisam se nadala nagradi i zaista nisam očekivala nagradu. Ovo je za mene veliko iskustvo i jako sam zahvalna što sam pozvana ovde", navela je Zorjan.

Svake godine izuzetnim učenicima srednjih škola u Srbiji dodeljuje se nagrada za postignute rezultate na priznatim republičkim i međunarodnim takmičenjima.

Osnovni cilj i misija tog načina nagrađivanja je pružanje podrške mladim i izuzetnim talentima u najranijim fazama njihovog školovanja, ali i motivacije da nastave da ređaju uspehe kako bi kasnije postali i stipendisti Fonda.

TANJUG/ RADE PRELIĆ
 

 

Fond za mlade talente Republike Srbije nalazi se u sastavu Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Njegova svrha, kako navode iz Fonda, jeste ulaganje u mlade i usavršavanje njihovih znanja i veština, kako bi oni sutra doprineli razvoju svoje zajednice i društva.

Fondom predsedava ministarka nauke, inovacija i tehnološkog razvoja Jelena Begović, a članovi Fonda su i ministri finansija, prosvete, kulture, turizma i omladine, sporta, zatim rektor Univerziteta u Beogradu, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti i predsednik Studentske konferencije univerziteta Srbije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike