Đurđev: Žene i majke su najbolje što Srbija ima

11.01.2024

11:18

0

Unapređenje statusa žena u Srbiji spada u domen porodične politike za koju Srpska liga smatra da mora biti temeljna politika naše države i društva

Đurđev: Žene i majke su najbolje što Srbija ima
Aleksandar Đurđev - Copyright Privatna arhiva

Aleksandar Đurđev, predsednik Srpske lige, i pokrajinski poslanik rekao je da Srbija danas nije patrijarhalno društvo, ali, kako je dodao, pitanje je da li je to ikada i bila.


- Bez žena ne bi bilo ni Srbije ni srpskog naroda, a kada to kažem ne mislim samo na veličanstvenu ulogu rađanja dece koju imaju. Samo ime naše zemlje Srbija je ženskog roda, zaštitnica Srbije je Presveta Bogorodica kojoj je u našem narodu posvećeno i najviše hramova - napominje Đurđev i dodaje:

- Za vreme turske okupacije žene su bile te koje su održale srpsku nacionalnu ideju i tradiciju u kućama i prenosili ih na decu dok su muškarci radili i borili, a za vreme komunističke diktature majke i bake su bile te koje su, za razliku od mnogih muškaraca, bez straha od vlasti krštavale decu. Bez žena, dakle, nije bili niti može biti Srbije.

Na pitanje koje mere bi Srpska liga preduzela sa ciljem unapređenja statusa žena u Srbiji, Đurđev ističe da unapređenje statusa žena u Srbiji spada u domen porodične politike za koju Srpska liga smatra da mora biti temeljna politika naše države i društva.

- Mi sa ponosom ističemo da smo politička partija koja svim ženama, a posebno majkama dece moramo da obezbedimo ambijent za život dostojan čoveka 21. veka. To podrazumeva da davanje nacionalne penzije majkama sa troje ili više dece u visini prosečne penzije u Srbiji, zatim posebnu vrstu pomoći za samohrane majke u visini od prosečne plate u Srbiji, oštre zakone protiv muškaraca koji izbegavaju plaćanje alimentacije, produženo pravo na bolovanje za porodilje sve dok ne budu ne samo u fizičkom, već i u psihičkom stanju da se vrate na posao, besplatno korišćenje svih javnih usluga za majke sa malom decom i za sve majke troje i više dece i mnoge druge mere - napominje Đurđev i dodaje:

- Istraživanja su pokazala da svaka četvrta majka u Srbiji nije zadovoljna načinim kako se raspolaže novcem u njenoj porodici. Svaka treća majka zarađuje manje od kad je postala mama. Preko 30 odsto majki ne zna kolika je zarada njenog muža. Više od polovine majki je imalo manje prihode nego inače za vreme porodiljskog odsustva. Svaka četvrta majka nije upućena u finansije svoje porodice - koliko novca ima, kako se njime raspolaže, kako se troši, štedi ili pozajmljuje. Preko 30 odsto muževa je svojim ženama reklo da ne znaju da raspolažu novcem. Način na koji se raspolaže novcem u porodici uticao je na svaku četvrtu mamu da ima još dece. Očevi koji plaćaju alimentaciju za svoji decu njih 50 odsto to čine neredovno. Pri tome iznos alimentacije nije dovoljan da pokrije ni polovinu dečijih troškova kod 50 odsto slučajeva. Čak 40 odsto očeva u Srbiji ne plaća alimentaciju za svoju decu. Srbiji će biti bolje kada očevi budu bolji, jer majke već jesu dobre, uvek bile i uvek će biti - naglašava Đurđev.

Printscreen/YouTube/Srpska liga
 

 

- Ne smemo, međutim, zaboraviti ni naše najstarije sugrađanke, žene koje su ceo život provele radeći, ali sticajem okolnosti nisu ostvarile pravo na penziju. Bezbednost dece, posebno devojčica koje su često žrtve na meti devijantnih osoba, od neizmernog je značaja i zato će Srpska liga uskoro izaći sa jasno razrađenim planom o totalnoj bezbednosti u Srbiji kao projektu u kome bi učešće mogli da uzmu svi zainteresovani građani Srbije - jasan je Đurđev.

Na pitanje koja je poruka ženama u Srbiji Đurđev je rekao:

- Budite ono što jeste – majke, supruge, sestre, ćerke, bake, rečju – stubovi naše države, kulture i porodice. Devojčicama da budu radosne devojčice, devojkama da budu vedre devojke, majkama da budu brižne majke, bakama da budu odgovorne bake.

- Izbegavajte zamke opsenara koji vas ubeđuju da baka treba da izgleda i da se ponaša kao devojka, a devojčice da se odupru nametljivim medijskim lešinarima da je model starlete jedino merilo životnog uspeha. Dostojevski je rekao da će lepota spasiti svet, a ja bih dodao – ženska dobrota iz koje izvire jedinstvena lepota spasiti i svet i Srbiju, ali i ženska hrabrost, mudrost i empatija - zaključuje Đurđev.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike