Drobnjak: Kamioni sa letnjim gumama i neprilagođena brzina uzroci nesreća

09.01.2024

09:38

0

"Nisam zadovoljan što neki mediji kazu da nije posipana so

Drobnjak: Kamioni sa letnjim gumama i neprilagođena brzina uzroci nesreća
Copyright Profimedia

Juče se u Srbiji dogodilo destak udesa i čukanja, a danas se oglasio generalni direktor JP "Putevi Srbije" Zoran Drobnjak.

On je izjavio da su putari radili svoj posao odgovorno i da su neprilagođena brzina i letnje gume na kamionima uzrok nesreća koje su se dogodile u prethodnom periodu na auto-putevima.

"Nisam zadovoljan što neki mediji kazu da nije posipana so. Putari su sproveli sve propisane mere i posipali su so na autoputevima čak i pre nego što je krenuo sneg", rekao je on za TV Pink.

Drobnjak je naglasio da kamioni vrlo često izazivaju saobraćajne nesreće jer nemaju zimske gume, ali i zbog toga što ne poštuju ograničenje brzine koje je u zimskom periodu 40 kilometara na sat, a oni voze između 70 i 80 kilometara na sat. Podsetio je da se so posipa redovno na putevima prvog reda i brzim saobraćajnicama,

Direktor "Puteva Srbije" je rekao da je lično prošao deonicu kod Rume na kojoj se dogodila saobraćajna nesreća i da se lično uverio da je put bio očišćen. Dodao je i da voli da se lično uveri kakva je situacija na terenu i da uvek savetuje vožače da poštuju propisane brzine i da kada voze, a situacija to dozvoljava, zakoče iako nemaju potrebe, kako bi videli koliko im treba vremena da to urade, jer su, kako ističe, najopasnije iznenadne situacije.

Drobnjak je naglasio i da putari dežuraju 24 sata, ne samo kad pada sneg, i da je u prethodnom periodu, od kada je počeo sneg, više od 400 mašina bilo na terenu i čistilo sneg sa 1.300 radnika "Puteva Srbije". Ukazao je da su radnici tog preduzeća pomagali i nekim lokalnim samoupravama da budu očišćeni snežni nanosi na putevima.

Naveo je da "Putevi Srbije" stalno apeluju na sve vozače da prate zvanična saopštenja i preporuke nadležnih organa, posebno u trenucima nepovoljnih vremenskih uslova, a vozačima se preporučuje oprezna vožnja, prilagođavanje brzine uslovima na putu, kao i korišćenje zimske opreme kako bi se maksimalno smanjio rizik od potencijalnih nezgoda.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike