Zahlađenje donosi probleme hroničnim bolesnicima: Ne, virusi neće nestati na minusu, sada nam preti nešto drugo

09.01.2024

07:47

0

Oprez se savetuje srčanim bolesnicima i astmatičarima

Zahlađenje donosi probleme hroničnim bolesnicima: Ne, virusi neće nestati na minusu, sada nam preti nešto drugo
Copyright Profimedia

Naglo zahlađenje i sneg koji se stušio na celu zemlju mnogi su doživeli kao olakšanje jer je došlo baš i kad mu je vreme, pa se nadaju da će rasterati različite viruse koji haraju. Ipak, hronični bolesnici, pre svega astmatičari i srčani bolesnici mogu da osete dodatne tegobe jer njima hladan i vlažan vazduh ne prija, već im pogoršava zdravstveno stanje. 

Meteorolozi prognoziraju za danas i naredne dane ledeno vreme, praćeno snegom pa i vetrom, kao i temperature ispod nule. Prema biometeorološkoj prognozi za danas, očekuju se uobičajene tegobe kod većine hronično obolelih.

-Oprez se savetuje srčanim bolesnicima i astmatičarima. Glavobolјa i nesanica su moguće meteoropatske reakcije. Svim učesnicima u saobraćaju se preporučuje pojačana pažnja, navodi se na sajtu RHMZ.

Kako za 24sedam kaže dr Tatjana Radosavljević, pulmolog, razlog za tegobe kod hroničnih bolesnika se ogleda u tome što hladno vreme donosi vlagu, maglu te zagađenje koje nikako ne pogoduje pulmološkim pacijentima - astmatičarima i onima koji boluju od hronične opstrukcije pluća.

- Astmatičarima ovo vreme nikako ne odgovara. Ipak, hronični bolesnici znaju to prate situaciju i ako dođe do pogoršanja oni prilagođavaju svoje aktivnosti, ali i terapiju, navodi dr Tatjana Radosavljević.

Ona napominje da je zabluda da će hladnoća smanjiti broj virusa koji haraju već duže vreme.

-Virusi, jednostavno, ne reaguju tako na hladnoću. Šta više, ljudi će se u ovim hladnim danima više okupljati u zatvorenim prostorima koje će retko provetravati pa se i dalje može očekivati kruženje virusa, a povrh svega na hladnom vremenu dolazi do čestih prehlada, napominje dr Radosavljević.

Youtube/ TVDR
dr Tatjana Radosavljević

 

Dodaje da aktuelne viruse karakteriše dugotrajan kašalj jer ti respiratorni virusi dovode do ljuštenja sluzokože duž disajnih organa što iritira i izaziva uporan kašalj.

-Kada kašalj dugo traje svakako se treba javiti lekaru koji će da preporuči adekvatnu terapiju koja se najčešće ogleda u inhalacijama, poručuje dr Tatjana Radosavljević.

Zbog najavljenih ledenih dana i stvaranja poledice na ulicama, možete u odvojenom tekstu pročitati savete i kako hodati da bi se izbegli padovi.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike