uživo Patrijarh Porfirije služio božićnu liturgiju u Pećkoj patrijaršiji i poručio: Da se useli u naša srca i duše... (FOTO)

07.01.2024

08:24 >> 10:43

0

Liturgiji prisustvuju vernici iz svih krajeva Kosova i Metohije

Patrijarh Porfirije služio božićnu liturgiju u Pećkoj patrijaršiji i poručio: Da se useli u naša srca i duše... (FOTO)
Copyright Tanjug printscreen

U manastiru Pećka patrijaršija u 8.00 sati počela je božićna liturgija koja je završena nakon sat i po vremena,

Liturgiju je služio patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije, uz sasluženje arhimandrita Danila, jeromonaha Nikona i đakona Dragana Radića i Radomira Vrućinića.

Patrijarh Porfirije je u besedi okupljenim vernicima poručio da Hristos koji se u pećini rodio pretvori srca svih nas u svoju pećinu i da se useli u naša srca i naše duše.

"Da se useli u naša srca i naše duše, najpre ovde u ovu svetu obitelj, a onda i u sve nas sabrane ovde, a onda i u svu našu braću i sestre koji žive na Kosovu i Metohiji, ali i da srca svih ljudi sveta postanu pećina Hristova, da ljubav njegova, grejući srca svih nas, čitavog sveta, postanu osnov carstva nebeskog", rekao je Porfirije.

Liturgiji su prisustvovali vernici iz svih krajeva Kosova i Metohije. Patrijarh Porfirije započeo je posetu Kosovu i Metohiji 3. januara, kada je stigao u Pećku patrijaršiju, a pre Božića posetio je i manastir Visoke Dečane, manastir Gračanicu, kao i Srbe u Orahovcu i Velikoj Hoči. 

Patrijarh srpski Porfirije u Božićnoj je u današnjoj poslanici poručio da su odrasli uspeli da stvore društvo u kojem je sve više dece nasilnika, dece zločinaca. Ipak, ističe da srećom "odrastao čovek je sposoban da se vrati detinjstvu".

- U turobnoj stvarnosti današnjice naš jedini odgovor, dostojan naše pravoslavne hrišćanske vere, jeste božićno slavoslovlje, govori oni i dodaje Zato: Slava na visini Bogu i na zemlji mir, među ljudima dobra volja - naglašava patrijarh Porfirija.

Pročitakte celu poslanicu patrijarha.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike