Ponoćna liturgija u Hramu Svetog Save! Okupio se veliki broj vernika, ispaljen i vatromet (FOTO/VIDEO)

07.01.2024

00:17 >> 01:10

0

U Hramu svetog Save na Vračaru vikarni episkop remezijanski Stefan služi arhijerejsku liturgiju, uz sasluženje sveštenstva beogradskih hramova

Ponoćna liturgija u Hramu Svetog Save! Okupio se veliki broj vernika, ispaljen i vatromet (FOTO/VIDEO)
Božićna liturgija u Hramu Svetog Save - Copyright FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Pravoslavni vernici slave najradosniji hrišćanski praznik Božić, rođenje Isusa Hrista, a u Hramu svetog Save u Beogradu i u drugim većim crkvama širom zemlje proslava je počela služenjem ponoćne liturgije.

U Hramu svetog Save na Vračaru vikarni episkop remezijanski Stefan služi arhijerejsku liturgiju, uz sasluženje sveštenstva beogradskih hramova.

FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ
 
FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ
 

 

 

FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ
 
FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ
 

 

U ponoć je ispred Hrama, gde je došao veliki broj vernika, počeo vatromet, a na liturgiji su i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministar građevinarstva Goran Vesić.

FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ
 
FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ
 

 

Običaji

Kod Srba taj praznik je ukrašen najlepšim verskim običajima i obredima, koji imaju jedan osnovni smisao i cilj: umoliti Boga da sačuva i uveća porodicu i imanje domaćina.

Božić je uvek mrsni dan, kojem je prethodio četrdesetodnevni božićni post, koji predstavlja pročišćenje duha i tela.

U Srbiji je na svečanoj božićnoj trpezi najvažnija je česnica, pogača u koju se stavlja zlatni ili srebrni novčić, a ona se za ručkom lomi isključivo rukama.

Ko u svom parčetu pronađe novčić, prema verovanju, imaće sreće u narednoj godini.Običaj je da se na trpezi nađe i božićna pečenica. Ukućani položajnika, prvog gosta na Božić, daruju poklonima.

Lomljene česnice na Božić ispred Hrama

Podsetimo, ukoliko želite da učestvujete u lomljenu česnice ispred Hrama, na platou ispred treba da budete u nedelju u 11 časova.

Pekari Srbije organizuju i ove godine, i to 33. put, tradicionalno lomljenje česnice na Božić, nakon služenja Božićne liturgije u 11 časova ispred Hrama Svetog Save.

Članovi Esnafa pekara Srbije i pekara AS-Braća Stanković pripremiće česnicu sa više od 200 kilograma testa za 7.000 jufki u kojima će biti 33 zlatna dukata, saopšteno je.

Biće podeljeno i 4.000 krstića i 2.000 paketića.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike