RHMZ izdao upozorenje za večeras! Poznat datum kada sneg i hladnoća stižu u Srbiju

01.01.2024

17:20

0

Autor: M. Vu.

Sledećih dana, iako se prognoziraju prolazna naoblačenja praćena kišom, vremenski uslovi ostaju iznad proseka po temperaturama

RHMZ izdao upozorenje za večeras! Poznat datum kada sneg i hladnoća stižu u Srbiju
Ilustracija - Copyright AP Photo

"Prolazno naoblačenje sa slabom kišom koje je zahvatilo Vojvodinu i centralnu Srbiju, do kraja dana proširiće se i na južne krajeve. U Beogradu tokom popodneva oblačno povremeno sa slabom kišom", javio je večaras Republički hidromateorološki zavod Srbije.

Period oko Božića je prekretnica vremenskih prilika, kada bi Balkan mogao da dobije postepen pad temperature i izraženiju ciklonsku aktivnost sa snegom na planinama i vraćanje temperature u nizijama na prosečne vrednosti.

Trenutno su šanse da temperature budu oko proseka za prvu dekadu januara, u periodu posle Božića, 50-60 %, a 10 % da šire područje Balkana početkom druge dekade januara iskusi pravi zimski udar sa severoistoka i iz centralne Evrope.
 

Vreme naredne sedmice

Sledećih dana, iako se prognoziraju prolazna naoblačenja praćena kišom, vremenski uslovi ostaju iznad proseka po temperaturama. Prema najnovijim prognozama meteorologa, očekuje se da maksimalne temperature do narednog vikenda budu u rasponu od 10 do 15°C.

pritnscreen/RHMZ
 

 

Kiša se predviđa u ponedeljak i sredu širom Srbije, dok će u utorak padavine biti prisutne samo na jugu zemlje. U petak se prognozira novi period kiše koji će obuhvatiti sve predele Srbije. Što se tiče snega, očekuje se samo na najvišim planinama u sredu.

Međutim, najnovije projekcije za sledeći vikend ukazuju na dolazak snažnog ciklona iz Đenovskog zaliva. Očekuje se veoma jak jugoistočni vetar, naročito u košavskom području, praćen olujnim udarima. Moguće su povremene kiše, ali temperature će i dalje biti iznad proseka, dostižući iznad 10°C u subotu, a u nedelju će doći do manjeg pada.

AP Photo
 

Nakon toga, ciklon će se povući prema istoku, najavljujući zahlađenje koje se predviđa od 8. januara. Usled daljeg pada temperature, očekuje se sneg u brdsko-planinskim predelima. Za niže predele, trenutno još nije potpuno sigurno da li će biti snega, ali jutarnji mrazevi i maksimalne temperature od 1 do 7°C tokom dana mogu stvoriti uslove za padavine. Ukoliko se ovi uslovi ostvare, moguće je da će sneg i susnežica biti prisutni i u nižim predelima Srbije.

Poslednji dugotrajniji ledeni talas sa temperaturama ispod -20°C na širokom području Balkana je bio u januaru 2017. godine, a ovakva hladnoća se, u našem regionu, javlja, u proseku, na 5 i između 5 i 10 godina.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike