U porodilištima u Severnoj Mitrovici i Gračanici rođeno više beba nego u 2022. godini

31.12.2023

12:39

0

Ovi dobri podaci ulivaju optimizam po pitanju opstanka srpskog naroda na Kosovu

U porodilištima u Severnoj Mitrovici i Gračanici rođeno više beba nego u 2022. godini
Copyright YouTube/Kosovo online

Uprkos otežanim životnim okolnostima i krhkoj bezbednosnoj situaciji na Kosovu, u Severnoj Mitrovici u 2023. godini rođeno je više od 500 beba, što predstavlja pozitivan trend povećanja nataliteta, rekao je za Kosovo onlajn ginekolog Zoran Jakšić u KBC Kosovska Mitrovica.

"Sa zadovoljstvom mogu da istaknem činjenicu da je ove godine bilo oko 500 porođaja, što je, s obzirom na 2022. godinu kada je bilo 430 porođaja, ipak jedan znatno veći broj porođaja nego u prethodnoj godini", rekao je Jakšić.

On je istakao da ovi dobri podaci ulivaju optimizam po pitanju opstanka srpskog naroda na Kosovu.

YouTube/Kosovo online
dr Zoran Jakšić

 

"Okolnosti su, svi znamo kakve, jako teške i bezbednosna situacija. Imali smo problema sa snabdevanjem. Dugo nije bilo lekova i sanitetskog materijala, pa smo ih onda dobili. Tako da smo lakše radili i svakodnevne poslove koje moramo da obavljamo. Lakše je bilo i za nas i za pacijente, da ne moraju da trče i da kupuju lekove i materijal. Kako će to dalje biti, to niko ne zna. Nadamo se da nećemo imati problema sa nabavkom", poručio je on.

Podsetio je i na one pacijentkinje koje su morale zbog prevremeno rođenih beba da se porode u Centralnoj Srbiji.

"Mi nismo referentna ustanova za zbrinjavanje takvih pacijenata. Uvek ima jedan broj žena koje se porađaju i u Kragujevcu i u tercijalnim ustanovama u Beogradu, takođe kada su u pitanju prevremeno rođene bebe. Naravno da nam uliva sigurnost kada imamo materijala i lekova jer lakše radimo i ne moramo da razmišljamo o tome", ističe Jakšić.

O očekivanjima za narednu godinu kaže da se nada redovnom snabdevanju bolničkih potrepština, ali i nastavku ovog pozitivnog trenda.

YouTube/Kosovo online
 

 

"Mi imamo kadrove sa kojima ne oskudevamo, imamo dosta lekara. Nadamo se da će ovo snabdevenje biti kontinuirano. Što se tiče bezbedonosne situacije, mi na to ne možemo da utičemo. Ovaj broj porođaja nam uliva nadu, da će i naredne godine da se nastavi taj trend povećanja broja porođaja, što i nama čini zadovoljstvo da radimo", poručio je Jakšić.

Ginekološko-akušerska klinika u Gračanici ove godine imala je više posla nego prethodne godine rekao je za Kosovo onlajn profesor doktor Nenad Šulović, i naveo da je u 2023. godini urađeno više od 300 porođaja, od kojih su neke bile i blizanačke trudnoće.

YouTube/Kosovo online
dr Nenad Šulović

 

"Mogu da se pohvalim da smo ove godine imali do 30 odsto više posla nego što je to bilo 2022. godine, što nama ne predstavlja poteškoću, unapred se radujemo poslu, bez toga ova sredina ne bi mogla da opstane. U ovoj godini smo imali 15 odsto više operacija, isto toliko više pregleda, mogu da se pohvalim da smo smanjili procenat carskih rezova, što je odlična stavka. Što se opreme tiče, u ovoj godini smo uspeli da obnovimo opremu u nekim delovima našeg sistema, pre svega u porodilištu, što je jako bitno, jer tu pružmo i najveći broj usluga. Dobili smo novi vakuum ekstrator, a u dečijem boksu obezbedili smo transportor inkubator, što je veliki pomak za našu neonatološku službu", poručio je Šulović.

Kako je naveo, Ginekološko-akušerska klinika u Gračanici ima sve neophodne usove za obavljanje većih intervencija, Nedostaje oprema sa obavljanje laporoskopskih intervencija, ali, prema njegovim rečima, i to će biti nabavljeno tokom sledeće godine.

"Ukoliko je neophodno, što se tiče opreme i ljudstva, imamo uslova za obavljanje velikih akušerskih i ginekoloških intervencija, s tim što za sada još uvek nismo u mogućnosti da radimo laporoskopske intervencije, ali smo zahvaljujući Ministarstvu Republike Srbije i Kancelariji za Kosovo i Metohiju, krajem ove godine stupili u realizaciji projekta nabavke operativnog laporoskopa i operativnog histeroskopa", dodao je Šulović.

Kao i sve zdravstvene institucije na Kosovu, tokom ove godine je u porodilištu u Gračanici bilo problema sa nestašicom lekova.

YouTube/Kosovo online
 

 

"Suočavamo se sa povremenim nedostatkom lekova, znate da je to bio slučaj ove godine, ne samo u KBC Priština-Gračanica, već se to dešava i u Pasjanu, i u Mitrovici, ali zahvaljujući zalaganju ministarstva i direktora tih ustanova, taj problem je rešen, i sada imamo potrošnog materijala i lekova", naglasio je on.

Pripadnice nežnijeg pola za ovu zdravstvenu ustanovu imaju samo reči hvale, a doktor Šulović, navodi da su poverenje žena dobii na osnovu rada.

"Trudimo se, osoblje sa lekarima na čelu pruža maksimum koji može da se da u ovoj sedini, a sredina to prepoznaje i imamo veliku podršku i verovanje u nas. Stekli smo povorenje kod pripadnica lepšeg pola u Gračanici i okolini, a i šire, i odlučuju se za nas za završavanje porođaja kao najsvetijeg čina trudnoće", naveo je Šulović.

Aleksandra Veličković iz Gračanice po drugi put je postala majka, a kako ističe zaposlenim u porodilištu i uslovima je veoma zadovoljna.

YouTube/Kosovo online
Aleksandra Veličković

 

"Hvala Bogu sve je prošlo u najboljem redu, bebica je dobro, ja sam dobro. uslovi su dobri, sestre su prijatne, veoma sam zadovoljna uslugom", kazala je ona za Kosovo onlajn.

Direktor zdravstvenog centra Gnjilane Zoran Perić rekao je za Kosovo onlajn da je u ovoj godini u porodilištu u Pasjanu rođeno 126 beba, 63 devojčica i isto toliko dečaka.

"U proseku se ovde rodi više od 120 beba, što je odlično", rekao je Perić.

I porodilište u Pasjanu snabdeveno je svom neophodnom opremom, dodaje on. 

YouTube/Kosovo online
 

 

"Godina je protekla u najboljem redu. Što se opreme tiče, imamo svu neophodnu opremu. Na svim odeljenjima lečen je veliki broj pacijenata, mislim na interno i dečje odeljenje, veliki broj pacijenata je pregledan u specijalističkim ambulantama, uradili smo i četiri skrining pregleda", dodao je Perić.

Porodilište u Pasjanu tokom ove godine suočavalo se sa istim problemom kao i sve zdravstvene ustanove na Kosovu, sa nedostatkom lekova, napominje Perić, i dodaje da je taj problem za sada rešen. 

"Problema je bilo jedino oko distribucije lekova od strane naših dobavljača, međutim u prethodna dva meseca smo dobili nekoliko većih pošiljki, tako da ćemo imati lekove za izvesno vreme", naglasio je Perić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo online

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike