Dunav se izlio u Budimpešti, a prete li poplave i u Srbiji? Situacija nije bezazlena

28.12.2023

11:39

0

Dunav i narednih dana nastavlja porast, naročito u gornjem toku kroz Srbiju i očekuje se novi porast, ponegde i za oko pola metra

Dunav se izlio u Budimpešti, a prete li poplave i u Srbiji? Situacija nije bezazlena
Copyright Tanjug/Tamas Kovacs/MTI via AP

Nakon veoma obilnih padavina u centralnoj Evropi i topljenja snega u Bavarskoj, u prethodnom periodu došlo je do naglog rasta vodostaja Dunava, koji se izlio u Budimpešti.

U Srbiji nije bilo problema, iako je vodostaj tokom decembra za kraće vreme imao porast i za 2 do 3 metra.

Kako je Dunav tokom jeseni u Srbiji imao niži vodostaj, rečno korito bilo je pripremljeno za dotok veće količine vode. U prethodnom periodu na delu toka kroz Srbiju od Bezdana do Novog Sada proglašena je i redovna odbrana od poplava.

Dunav i narednih dana nastavlja porast, naročito u gornjem toku kroz Srbiju i očekuje se novi porast, ponegde i za oko pola metra, ali nigde se kroz Srbiju ne ocekuje dostizanje vanredne mere odbrane od poplava.

Iako će u gornjem toku kroz Srbiju vodostaj Dunava biti poprilično veći od granice redovne odbrane, neće dostići granicu vanredne mere od poplava. Dakle, nema opasnosti od poplava u Srbiji, a do lokalnog izlivanja može doći samo gde nisu branjena područja u ruralnim delovima.

Tanjug/Tamas Kovacs/MTI via AP
 

Kada je reć o Dunavu nizvodno od Zemuna ne očekuje se dostizanje ni redovne odbrane od poplava.

U narednom periodu Dunav će u Srbiji imati visok vodostaj, naročito za ovo doba godine, a iako u Srbiji već duže vreme preovladava stabilno vreme bez padavina, ogroman porast je zabeležen zbog padavina u gornjem slivu Dunava od Nemačke do Austrije.

Inače, ovih dana Dunav se izlio kroz Budimpestu i poplavio priobalne delove grada.

Sava ima visok vodostaj, ali u narednom periodu imaće stagnaciju, u gornjem toku kroz Srbiju i opadanje, tako da nema opasnosti od izlivanja. Kada je reć o drugim rekama, rečni tokovi južnije od Save i Dunava imaju niži vodostaj, a takav vodostaj nastaviće se i u narednom periodu s obzirom na to da se ne očekuju značajnije padavine, piše Telegraf.

Dakle, i pored velikog porasta Dunava, Save i Tise, koje su ujedno najveće reke u Srbiji, pa i dostizanja i granica redovne odbrane od poplava, nema opasnosti od poplava u urbanim i naseljenim predelima u narednom periodu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike