Meteorolog otkrio da li će otrovne čestice sa Islanda stići u Srbiju! Otkrivena putanja vulkanskog dima

20.12.2023

12:39

0

Ovo strujanje će poneti materije na većim visinama preko Severnog mora i usmeravati ih ka oblasti Nemačke i Poljske

Meteorolog otkrio da li će otrovne čestice sa Islanda stići u Srbiju! Otkrivena putanja vulkanskog dima
Copyright AP Photo/Marco Di Marco

Erupcija vulkana na Islandu izazvala je pažnju javnosti čitave Evrope, naročito zbog erupcije iz 2010. godine, kada je potpuno bio blokiran avionski saobraćaj zbog dima koji se podigao visoko.

Stručnjaci kažu da postoji mogućnost da zbog duvanja severozapadnih vetrova taj dim dođe i do nas. Ali meteorolog RHMZ-a Slobodan Sovilj kaže da Srbija nije na putu tih materija.

U pitanju su različiti materijali, vodena para, ugljen-dioksid, sumporne emisije, hlorovodonik..., a od intenziteta erupcije zavisi do koje mere će ove čestice biti podignute u visinu, dok od vetra zavisi kojim putem će krenuti.

- Ovo strujanje će poneti materije na većim visinama preko Severnog mora i usmeravati ih ka oblasti Nemačke i Poljske, a zatim će preko baltičkih zemalja strujanje dalje usmeravati ove materije ka Rusiji. Tako da mi nismo na direktnoj putanji ovih zagađujućih materija koje su se ispustile erupcijom vulkana na Islandu - kaže meteorolog Sovilj. 

Ističe da su u severozapadnoj Evropi već izdali upozorenje za lokalno stanovništvo zbog povećane koncentracije zagađujućih materija u tom području. Međutim, smatra da se očekuju manji problemi nego 2010. godine, kada je eruptirao vulkan na Islandu.

AP Photo/Marco Di Marco
 

- Savet je, ukoliko postoje određena putovanja, da ljudi prate situaciju - kaže Sovilj.

Navodi da je činjenica da je ove godine aktivnost vulkana najveća, ali da izaziva daleko manje posledice nego što je to bilo sa erupcijom Tambore u Indoneziji pre 200 godina.

 - Toliko je vulkanskog materijala bilo emitovano u više slojeva atmosfere da je to blokiralo dolazno kratkotalasno sunčevo zračenje, i praktično naredna godina je u literaturi okarakterisana kao godina bez leta ili godina gladi, upravo zato što je došlo do globalnog hlađenja ili snižavanja temperature. Sva sreća pa ove erupcije nisu ni približno takve snage kao ta od pre 200 godina, tako da takve probleme ne očekujemo - kaže Sovilj.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike