Građani više ne moraju da idu za Beograd ili Niš: Bor dobio najsavremeniju magnetnu rezonancu! (FOTO)

13.12.2023

09:47

0

Direktorka RFZO je istakla da je borska bolnica nedavno, osim magnetne rezonance, dobila i dva skenera, dva rendgena i ultrazvične aparate

Građani više ne moraju da idu za Beograd ili Niš: Bor dobio najsavremeniju magnetnu rezonancu! (FOTO)
Copyright RFZO

Najsavremenija magnetna rezonanca počela je da radi u opštoj bolnici u Boru, što je prvi takav aparat u ovoj zdravstvenoj ustanovi, saopštio je danas Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO).

Tim povodom borsku bolnicu posetili su direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić i gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić koji su ocenili da ni jedan okrug sličnog broja stanovnika u Srbiji nije tako dobro opremljen savremenom medicinskom opremom kao Borski.

Radojević Škodrić je istakla da je borska bolnica nedavno, osim magnetne rezonance, dobila i dva skenera, dva rendgena i ultrazvične aparate.

RFZO
Sanja Radojević Škodrić

- Za sedam dana magnet stiže u Kladovo, a mamograf je upravo stigao. U Negotinu i Majdanpeku je mamograf već počeo da radi, tako da svaka opština u Borskom okrugu ima mamograf, a Bor i Kladovo i magnetnu rezonancu. Razgovarali smo i o tome da bolnica sledeće godine dobije angio salu kako građani više ne bi išli u Beograd ili u Niš - istakla je direktorka RFZO.

Prema njenim rečima, ovaj okrug će nabavkom savremene opreme, u okviru koje je u planu i nabavka "PET skener" aparata, u potpunosti moći da zbrinjava onkološke pacijente samostalno s obzirom na to da je Kladovo centar za zračnu terapiju malignih bolesti.

Radojević Škodrić je podsetila da je na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića sprovedena najveća nabavka medicinske opreme u okviru koje je obezbeđeno 18 mamografa, 15 ultrazvučnih aparata i 10 magnetnih rezonanci, dok će još 12 "magneta" biti isporučeno ustanovama u prvoj polovini sledeće godine.

Ona je dodala da je odlukom vlade o zapošljavanju zdravstvenih radnika angažovanih za vreme kovida, u Borskom okrugu posao dobilo 130 ljudi i da se u Boru sledeće godine planira izgradnja nove bolnice.

Takođe, direktorka RFZO je čestitala gradonačelniku Bora na tome što je, kako je rekla, to jedna od najuspešnijih lokalnih samouprava kada je reč o ulaganjima u zdravstvo.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike