Porodica preminulog dečaka Aleksandra Kovača sama platila ekshumaciju i obdukciju, a sada ne mogu da dobiju nalaz!

29.11.2023

13:30

0

Troškove ekshumacije od 1.200 KM platila je porodica jer je veštak rekao da mu tužilaštvo u Bijeljini duguje pare za prethodne ekshumacije

Porodica preminulog dečaka Aleksandra Kovača sama platila ekshumaciju i obdukciju, a sada ne mogu da dobiju nalaz!
Copyright Privatna arhiva

Prošlo je tri meseca od smrti dečaka Aleksandra Kovača (11) iz Bijeljine koji je iznenada preminuo tri dana nakon što je primljen u bijeljinsku bolnicu „Sveti Vračevi“ zbog glavobolje.

Ekshumacija i obdukcija tela dečaka izvršene su pre oko mesec dana, po predlogu OJT Bijeljina i naredbi nadležnog suda.

Zapravo, dečakovo telo je ekshumirano 28. oktobra kako bi se obavila obdukcija, a troškove od 1.200 KM snosila je dečakova porodica!

Obdukciju je izvršio patolog i sudski veštak iz Tuzle Zdenko Cihlarž a dečakova majka Danijela Ognjenović Kovač potvrdila je da je porodica platila obdukciju uprkos tome što je sud naredio.

– Naš punomoćnik je nakon toga uputio pismeni zahtev Tužilaštvu da i mi dobijemo nalaz obdukcije. To je uradio u petak, ali i dalje nema odgovora... Sa teškom mukom smo uopšte i pristali na ekshumaciju i obdukciju. Sve se ovo radi da bi se zaštitila doktorka Branka Gavrić i Nela Mitrović koja je pomoćnik direktora Bolnice “Sveti Vračevi” i supruga Vojina Mitrovića. A i ona je jednim delom kriva jer je Acu poslala sanitetom za Banjaluku, a ne helikopterom – rekla je Danijela.

Dodaje da ju je ranije u kancelariji Nela Mitrović pitala u kakvom je odnosu sa doktoricom Brankom Gavrić, te da li joj je nekada uradila nešto loše pa da joj doktorka sad ovako vraća.

Na pitanje zašto su oni platili obdukciju, rekla je da im je patolog Cihlraž rekao da neće uraditi obdukciju ukoliko ne bude isplaćen odmah.

– Rekao nam je da nema poverenje u OJT Bijeljina u pogledu plaćanja zbog toga što mu nisu isplatili veštačenja koja je radio ranije te smo mi bili primorani da platimo odmah. Evo i potvrde da je moj advokat Zdenku C. platio 1.200 KM i to je bilo pred tužiteljkom Danicom Stjepanović na Novom groblju u Bijeljini – objašnjava Danijela.

Privatna arhiva
 

Nakon što je dobio odgovor da se porodici ne može uručiti primerak obdukcionog nalaza, punomoćnik porodice Kovač pismeno se obratio glavnom tužiocu OJT Bijeljina Olgi Pantić.

Upitao je zbog čega i na osnovu koje odredbe zakona se oštećenoj porodici zabranjuje uručenje obdukcionog zapisnika sa nalazom i mišljenjem veštaka te da li se na taj način nešto krije od oštećene porodice? Takođe, postavio je i pitanje da li će porodici Kovač biti vraćen novac kojim su platili obdukciju.

Tužiteljka Pantić odgovorila je da navod da je porodica snošila troškove od 1.200 KM "jeste za mene iznenađenje" jer je po predlogu tužilaštva i nadležnog suda izvršena ekshumacija kao i obdukcija čije troškove svakako plaća tužilaštvo, a ne oštećeni.

– Vas kao punomoćnika oštećenih pozivam da tužilaštvu dostavite potvrdu da je navedeni veštak od oštećene porodice Kovač naplatio iznos od 1.200 KM, nakon čega će ovo tužilaštvo naložiti sprovođenje istrage protiv veštaka dr Cihlraž Zdenka, te ispitati okolnosti da li je navedeno bilo poznato postupajućem tužiocu – piše u odgovoru glavnog tužioca Olge Pantić.

Takođe, Pantićeva je odlučno negirala navod da glavni tužilac ne dozvoljava da se porodici Kovač uruči obdukcioni nalaz.

– Vaš navod "jer to ne dozvoljava glavni tužilac" odlučno negiram da je tačan, jer nikada ni jednom tužiocu nisam, niti sam ovlaštena da zabranjujem, jer svi tužioci pa i postupajući tužilac u predmetu Danica Stjepanović mora poštovati odredbe Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske – navodi Pantićeva.

Podsetimo, dečak Aleksandar Kovač preminuo je iznenada 28. avgusta, a sahranjen je tri dana kasnije, 31. avgusta. On je 25. avgusta osetio jaku glavobolju, zbog čega je 26. avgusta hospitalizovan na Dečjem odeljenju JZU Bolnica „Sveti Vračevi“ u Bijeljini zbog sumnje da ima sunčanicu. Dečakovi roditelji Danijela Ognjenović Kovač i njen suprug Dario Kovač ogorčeni su jer smatraju da su sina pokopali zbog greške lekara.

Zbog nerazjašnjene smrti dečaka, pokrenut je disciplinski postupak i do daljeg zabranjen rad za dva lekara. Direktor Bolnice Zlatko Maksimović rekao je da je disciplinski postupak pokrenut protiv doktora Branke Gavrić i Bojana Gajića, jer je Komisija za unutrašnji nadzor utvrdila da su napravili proceduralne greške.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Aloonline.ba

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike