Posle pisanja 24sedam oglasila se bijeljinska Bolnica o smrti dečaka: Bilo je proceduralnih grešaka, disciplinski postupak protiv doktora!

13.09.2023

17:09

0

Konferencija za medije organizovana je povodom tragične smrti desetogodišnjeg dečaka Aleksandra Kovača, a o čemu je pisao portal 24sedam.

Posle pisanja 24sedam oglasila se bijeljinska Bolnica o smrti dečaka: Bilo je proceduralnih grešaka, disciplinski postupak protiv doktora!
Copyright Privatna arhiva

Komisija za unutrašnji nadzor Bolnice "Sveti Vračevi iz Bijeljineutvrdila je da je bilo proceduralnih grešaka od strane primarijus doktorke Branke Gavrić i doktora Bojana Gajić koje se mogu utvrditi od strane lica za spoljni nadzor ili u postupku utvrđivanja disciplinske odgovornosti saoopšteno je da današnjoj konferenciji za medije u ovoj zdravstvenoj ustanovi. 

Konferencija za medije organizovana je povodom tragične smrti desetogodišnjeg dečaka Aleksandra Kovača, a o čemu je prvi pisao portal 24sedam.

Direktor Bolnice Zlatko Maksimović rekao je novinarima da je jutros, nakon pročitanog izveštaja Komisije, doneo rešenje o pokretanju disciplinskog postupka protiv dr Branke Gavrić i dr Bojana Gajića, piše InfoBijeljina.

- Načelnici Odjeljenja pedijatrije Ivki Džuveleković sam naložio da navedenim doktorima onemogući pruženje zdravstvene zaštite pacijentima – istakao je Maksimović.

Privatna arhiva
 

Načelnica Odjeljenja pedijatrije dr Ivka Džuveleković izrazila je u ime pedijatrijskog tima saučešće porodici preminulog dečaka Aleksandra Kovača, navodeći da „neke stvari nemaju odgovor i da je ova jedna od tih“.

- Da li je napravljena neka greška? Da li se moglo sprečiti? Mogu da vam kažem i kao pedijatar, i kao majka, da neke stvari nemaju odgovor, a ovo je jedna od tih. Neki navodi koji su se pojavljivali, da bi bilo drugačije da je nečije drugo dete u pitanju, nisu tačni. Tako bi bilo da je bilo koje dete u pitanju, pa i deca nas koji sedimo ovde - poručila je Džuvelekovićeva.

 
Ona je istakla da je dečak primljen sa glavoboljom i povraćanjem, simptomima koji su počeli prethodnog dana, te da je sat vremena pre hospitalizacije pregledan od strane neurologa i da je  nalaz bio uredan.
Privatna arhiva
 

- Nakon tog pregleda upućen je pedijatru, dežurna doktorka ga je pregledala i predložila hospitalizaciju. Tokom dva dana rađene su laboratorijske analize i pregledi u skladu sa kliničkom slikom, a dečak sve vreme nije imao temperaturu. Opšte stanje je bilo stabilno, neurološki status uredan. Povišenu temperaturu je dobio pred odlazak u UKC Banjaluka, ali je ona bila blaga i iznosila je 37,2. Stanje deteta je u našoj bolnici pratilo ukupno šest pedijatara, pregledala su ga dva neurologa, ORL specijalista, oftalmolog - kaže Džuvelekovićeva.

Prema njenim rečima, u ponedjeljak, 28. avgusta, roditelji su posetili dečaka između 14.00 i 15.00 časova, a oko 14.30 detetu se stanje pogoršalo i u jednom trenutku nije moglo da prepozna roditelje. 
 
- Tada je odlučeno da dečak bude prevezen u UKC Banjaluka, našu nadležnu ustanovu. Transport je počeo u 15 časova i 39 minuta, a tokom prevoza dečak je ispoljio epileptički napad i krizu svesti. Kasnije je bio stabilan, ali sa poremećajem svesti. U Banjaluku je stigao oko 18.00 časova i tamo su dežurni doktori pokušali da ga stabilizuju, intubirali ga, uradili analize, ali nažalost u 19.30 časova je proglašen fatalni ishod – rekla je Džuvelekovićeva.

Privatna arhiva
 

Ona je dodala da je ranije tog dana urađen pregled očnog dna kod dečaka, kako bi bilo utvrđeno da li postoji „staza papile“ očnog nerva, ali da je sve bilo uredno.

- Naravno da se razmišljalo o daljoj dijagnostici, ali shvatite da se u ovom trenutku 30 odsto školaraca žali na bol u glavi. Tragedija je ogromna i još jednom upućujem porodici saučešće – navela je Džuvelekovićeva.

Primarijus doktor Nela Mitrović, koja je i pomoćnik direktora bijeljinske Bolnice, istakla je da je direktor Zlatko Maksimović imenovao Komisiju za unutrašnji nadzor u kojoj su sem nje bili primarijus doktor Mikajlo Lazić, primarijus doktor Gordana Arnautović, dr Nada Savić, dr Ivka Džuveleković, dr Goran Maksimović i dr Snežana Đukić. 

- Mi smo 29. avgusta dobili rešenje o imenovanju Komisije i održali smo tri sastanka. Imali smo zadatak da pregledamo istoriju bolesti, svaki dokument, nalaz, a uzeli smo i izjave svih lekara koji su bili u kontaktu sa dečakom. Pregledali smo i dokumentaciju o toku transporta i videli da je sanitet iz Bijeljine stigao u Banjaluku za dva sata i 20 minuta. Zapisnik smo juče predali direktoru, a o medicinskom delu lečenja, da li je bilo propusta ili ne, reći će komisija za spoljni ili eksterni nadzor, njihov rad je u toku – naglasila je Mitrovićeva.

Privatna arhiva
 

Direktor Bolnice „Sveti Vračevi“ Bijeljina Zlatko Maksimović rekao je da su dr Nela Mitrović i on posetili porodicu tragično preminulog dečaka, izjavili saučešće, te da im je zahvalan na „korektnom razgovoru u ovom teškom trenutku“. 
 
- Sve što porodica kaže, oni su u pravu. Oni su izgubili dete. Još jednom izražavam saučešće u njihovoj ogromnoj boli. Kao direktor ove ustanove, učiniću sve što je u mojoj zakonskoj moći, da utvrdim eventualnu odgovornost zaposlenih. U međuvremenu, kontaktirao sam nadležnog ministra, medicinske ustanove u Srbiji, Medicinski fakultet u Foči, i njihovi doktori i specijalisti učestvovaće u vanrednom stručnom nadzoru i utvrđivanju postupka lečenja preminulog dečaka Aleksandra Kovača – zaključio je Maksimović.

Podsetimo, kao što je portal 24sedam prvi pisao, desetogodišnji dečak Aleksandar Kovač preminuo je iznenada 28. avgusta, a prethodno je primljen u bijeljinsku Bolnicu žaleći se na jaku glavobolju. Roditelji su ga doveli u Bolnicu 26. avgusta, kada je hospitalizovan, a nakon naglog pogoršanja 28. avgusta, odlučeno je da bude prevezen u UKC Banjaluka.

BONUS VIDEO: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike