Hrvatski nadbiskup usred Subotice hvalio zločinca! Kutleša veličao Stepinca i pljunuo na žrtve genocida nad Srbima!

27.11.2023

15:31

0

Ovo slavljenje Stepica, posebno u kontekstu mesta i vremena, izgleda kao namerno prenebregavanje bolne istorije i patnje nevinih žrtava srpskog naroda

Hrvatski nadbiskup usred Subotice hvalio zločinca! Kutleša veličao Stepinca i pljunuo na žrtve genocida nad Srbima!
Kutleša i Stepinac - Copyright Dnevnik.rs

Obraćanje monsinjora dr Dražena Kutleše, zagrebačkog nadbiskupa i metropolita, u Subotici, u katedrali svete Terezije Avilske, izazvalo je duboko negodovanje i šok. 

Kutleša je, naime, u svom govoru hvalio Alojzija Stepica, ozloglašenog hrvatskog nadbiskupa u vreme NDH tokom Drugog svetskog rata. 

Stepinac, poznat po svojim kontroverznim stavovima i delima, uključujući pokatoličenje Srba i saradnju s ustašama i nacistima, je figura koja i danas donosi brojne nedoumice . 

Kutlešino predstavljanje Stepinca kao "blaženog i vernog pastira" predstavlja negiranje genocida nad Srbima, i ignorisanje mračne strane njegove prošlosti, posebno njegovog uticaja na stradanje Srba, Jevreja i Roma tokom rata. 

 

 

Ovo slavljenje Stepica, posebno u kontekstu mesta i vremena, izgleda kao namerno prenebregavanje bolne istorije i patnje nevinih žrtava srpskog naroda!

Podsećamo, Stepinac je bio zagrebački nadbiskup u vreme NDH, između 1941. i 1945. godine. Optužen je za brojne zločine, uključujući pokatoličenje Srba i političku saradnju s ustašama i nacistima.

Nakon rata, osuđen je na zatvorsku kaznu. Uprkos tome, proces kanonizacije pokrenut je dolaskom Franje Tuđmana na vlast u Hrvatskoj, a 1998. godine papa Jovan Pavle II proglasio ga je za "blaženika".

Profimedia
 

 

Međutim, ovakve odluke su naišle na oštar otpor SPC i države Srbije, a papa Franja je 2015. godine obustavio postupak kanonizacije Stepica.

Uprkos tome, njegovo hvaljenje od strane visokih crkvenih zvaničnika kao Kutleše, bez osude njegovih dela iz prošlosti, ostaje duboko problematično i bolno za mnoge.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike