"Stepinac je podržavao NDH i zločine, sramota je davati mu podršku": Izraelski istoričar osudio sramnu konferenciju u EP

21.03.2023

19:10

0

Autor: 24sedam

U Evropskom parlamentu održana je konferencija "Blaženi Alojzije Stepinac - svedočanstvo vere, istrajnosti i nade", koju je organizovala hrvatska evroparlamentarka Željana Zovko

"Stepinac je podržavao NDH i zločine, sramota je davati mu podršku": Izraelski istoričar osudio sramnu konferenciju u EP
Alojzije Stepinac - Copyright Profimedia

Svaki pokušaj odavanja počasti ili veličanja ličnosti koje su podržavale genocidnu vlast Nezavisne Države Hrvatske je sramota, poručio je direktor centra Simon Vizental iz Jerusalima Efraim Zurof, koji je naglasio da se tome treba suprotstaviti.

On je to rekao Tanjugu, a povodom konferencije "Blaženi Alojzije Stepinac - svedočanstvo vere, istrajnosti i nade", koju je u prostorijama Evropskog parlamenta organizovala hrvatska evroparlamentarka Željana Zovko.

- Stepinac koji je podržavao NDH i vođu njenih masovnih ubica Antu Pavelića, koji je bio odgovoran za pokretanje tri genocida - nad Srbima, Jevrejima i Romima, zaslužuje da se o njemu govori loše, a ne da se hvali - napisao je Zurof u pisanom odgovoru.

Alojzije Stepinac bio je zagrebački nadbiskup i kardinal i blaženik Katoličke crkve. Pružao je neskrivenu podršku i dao blagoslov stvaranju Nezavisne države Hrvatske, nazivajući je katoličkom državom.

Wikipedia
 

U ime Vatikana on je blagoslovio i samog Paveljića, a bio je upoznat i sa likvidacijama Srba, Jevreja i Roma, a kako izvori dokazuju, i u potpunosti saglasan sa njima.

Učestvovao je u pokatoličavanju srpske dece, u ceremoniji kojima je, čak i doslovno, kumovao Ante Pavelić.

U svom dnevniku Stepinac je s puno mržnje pisao o pravoslavnim Srbima.

-... moramo učiniti sve da narod hrvatski ostane zdrav i kulturno jači. Najidealnije bi bilo da se Srbi vrate vjeri svojih otaca, tj. da prignu glavu pred namjesnikom Kristovim Svetim ocem. Onda bismo i mi konačno mogli odahnuti u ovom dijelu, jer bizantizam je odigrao strašnu ulogu u povijesti ovog dijela svijeta u vezi s Turcima - navodi Stepinac.

Posle rata kod njega je nađena ustaška dokumentacija, a zbog angažovanja završio je i na sudu.

Zbog saradnje s okupatorom i ustašama Alojzije Stepinac osuđen je na 16 godina zatvora, ali je 1951. pušten u kućni pritvor u rodno selo Krašić, gde je kao znak podrške Vatikana 1952. dobio zvanje kardinala, gde je i umro 10. februara 1960. od retke bolesti.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike