Danas su Božićne poklade: Brojni običaji vezuju se za ovaj praznik

27.11.2023

06:55

0

Dan za veselje i porodično okupljanje

Danas su Božićne poklade: Brojni običaji vezuju se za ovaj praznik
Ilustracija - Copyright Profimedia

Srpska pravnoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju slavu Sveti apostol Filip ili u narodu poznatiji praznik Božićne poklade.

Praznik je posebno značajan jer su poklade pre Božićni post često nazivane i Filipov postom.

Sveti apostol Filip potiče iz Vitsaide u blizini Galilejskog jezera, odmalena naučen Svetom Pismu i odmah odazva pozivu Gospoda Isusa i pođe njim.

Propovedao je Jevanđelje u Aziji, Grčkoj u kojoj su Jevreji imali namaeru da ga liše života. Bog ga je spasao svoim moćima,  a arhijerej jevrejski koji je pokušao da ga ubije ostade bez vida.

Nastradao je  u 86. godini, kada su ga sa Vartolomejom neznabošci razapeli na drvetu.

Narod je pohitao da im pomogne, ali se spasao samo Vratolomej, dok je Filip izdahnuo.

Profimedia
 

Mošti svetog Filipa prenesene su kasnije u Rim, a prema verovanju kada padne mrak treba pripremiti bogatu večeru i veseliti se sa najbližima.

Po narodnim običajima nakon gozbe, ljuske od jaja se bacaju u vatru, tabani trljaju belim lukom, a deci se pred odlazak na počinak oblače prevrnute pidžame.

Proslavi Božića prethodi veliki božićni post u trajanju od 40 dana, ali pre njega idu Božićne poklade - gozbe.

Poklade su dan za praštanje i veselje, pa se priređuju povorke maskiranih igrača koje uz svirku obilaze naselja i izvode različite trikove uz aplauz prisutnih kako bi se oterale "zle veštice", a ove reči se obavezno izgovaraju:

- Veštica kao konac, u mene zubi kao kolac.

Prema starom narodnom verovanju, na ovaj dan trebalo bi pripremiti bogatu večeru i veseliti se sa svojim ukućanima. Proslavi Božića, naime, prethodi Veliki božićni post, ali pre njega idu Božićne poklade, odnosno gozbe.

Smatra se da su poklade dan za praštanje i veselje, pa se priređuju povorke maskiranih igrača, koje uz buku i svirku obilaze naselja i izvode različite trikove.

Posle poklada počinje post, koji podrazumeva uzdržavanje od mrsne hrane, hrane životinjskog porekla i alkoholnog pića. To je telesni post, dok duhovni post podrazumeva i uzdržavanje od loših misli, želja i najbitnije dela.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike