Ove godine urađene 10.192 vantelesne oplodnje: Srbija lider u svetu

24.11.2023

08:02

0

Za VTO putem uvezenog reproduktivnog materijala do sada se prijavilo 1.500 žena, za sada je o trošku RFZO odobreno 828

Ove godine urađene 10.192 vantelesne oplodnje: Srbija lider u svetu
Ilustracija - Copyright Profimedia

Za VTO putem uvezenog reproduktivnog materijala do sada se prijavilo 1.500 žena, kod 59 potvrđena trudnoća.

Srbija je prva u svetu po broju pokušaja vantelesne oplodnje (VTO), istakla je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić.

Samo u 2023. godini urađena su 10.192 postupka, što je drastičan porast, dodaje ona, u odnosu na 2012, kada je bilo svega 1.294.

Za VTO putem uvezenog reproduktivnog materijala do sada se prijavilo 1.500 žena, za sada je o trošku RFZO odobreno 828, a završeno je 339 postupaka.

Profimedia
 

Dobri rezultati

Prema rečima direktorke RFZO, do sada je potvrđeno 59 trudnoća.

- Naša zemlja je po obimu prava na VTO o trošku države prva u svetu. Uzmimo za primer Španiju, tamo je starosna granica 37 godina i imaju pravo na dva pokušaja, kod nas je granica 45 godina i broj pokušaja nije ograničen. Tamo su problem i liste čekanja. Parovi čekaju godinama. Kod nas žene imaju pravo na pet VTO pokušaja i za drugo dete, bez obzira da li je prvo dete dobijeno prirodnim putem ili putem VTO. Takođe, imaju pravo na neograničeno zamrzavanje embriona, omogućena je VTO za parove kod kojih muškarac ima azospermiju, a koji imaju prethodno zamrznuti materijal. Prošle godine smo omogućili i VTO sa uvezenim materijalom, a ove godine i mogućnost zamrzavanja reproduktivnog materijala za obolele od malignih bolesti - ističe Radojević Škodrić i dodaje:

- Sve je više žena koje se odlučuju da budu samohrane majke i koje se prijavljuju za donirane ćelije. Do sada je i 500 osoba sa malignim oboljenjima zamrzlo reproduktivni materijal o trošku države. Moram da kažem da ovde nismo zadovoljni, jer, nažalost, znamo da mnogo veći broj ljudi ima onkološke probleme. To znači da moramo da informišemo pacijente o tome da imaju mogućnost da zamrznu reproduktivni materijal. Mi u Fondu verujemo da informisanost treba da krene od izabranog lekara, jer je to prva adresa na koju se pacijenti javljaju kada otvaraju bolovanje.

Izdvojena sredstva

2006. 51,8 miliona
2021. 265,1 milion
2022. 1,8 milijardi

Da su ovo sjajne vesti i velika ulaganja u natalitet, potvrdila je i Sandra Jovanović, žena koja je posle 14. pokušaja vantelesne oplodnje postala mama.

Profimedia
 

- Ovo što država radi kada je vantelesna oplodnja u pitanju je velika stvar! Kada sam ja počinjala, pravo na VTO su imale žene do 37 godina, i to samo dva puta. Zamislite koliko je to danas olakšano i koliko to znači svim ženama koje se bore za potomstvo, a verujte, borba nije nimalo laka. Potrebno je mnogo vremena, truda i pomoći! Uz sve te mogućnosti, i medicina je napredovala i zato je danas mnogo lakše uz pomoć VTO dobiti dete i pomoći svim tim parovima koji imaju problem sa sterilitetom - napominje Jovanovićeva, inače i predsednica Centra IFV.

Duga borba za potomstvo

Na pitanje kako je izgledala njena borba za potomstvo, kroz uzdah je otkrila:

- Teška i duga, uz mnogo padova! Ali važno je da verujete i da budete uporni. Ja sam se 14 godina borila za svoje dete, zajedno sa mojim suprugom, imali smo 13 pokušaja VTO. Posle desetog puta test je bio pozitivan, ali imala sam pobačaj. To je bio najveći slom. Mnogo suza i bola. Ali nisam sebi dala da odustanem. Kada smo odlučili da nam taj 14. bude i poslednji put, mi smo uspeli. Ostala sam trudna i u decembru 2021. godine na svet donela našu ćerku Ljubicu. Moju životnu pobedu!

Broj urađenih VTO

2023. 10.192
2012. 1.294.

Šta je omogućeno preko RFZO

- sve žene do 45 godina imaju neograničen broj pokušaja za prvo dete
- imaju pravo na VTO i za drugo dete - pet puta
- pravo na neograničeno zamrzavanje embriona
- omogućena je VTO za parove kod kojih muškarac ima azospermiju (nedostatak lučenja hormona hipofize), a koji imaju prethodno zamrznuti materijal
- omogućena je i VTO sa uvezenim materijalom
- omogućena je i VTO za žene bez partnera
- mogućnost zamrzavanja reproduktivnog materijala za obolele od malignih bolestiekst

Bonus video:

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike