Još jedna lepa vest iz GAK "Narodni front": Potvrđena prva trudnoća putem doniranih spermatozoida!

13.04.2023

13:52

0

Autor: Milica Mališ

Do sada su potvrđene dve trudnoće do kojih je došlo putem doniranih jajnih ćelija, a ovo je prvi put da se od doniranih spermatozoida oplodnja pokazala uspešnom

Još jedna lepa vest iz GAK  "Narodni front": Potvrđena prva trudnoća putem doniranih spermatozoida!
Ilustracija - Copyright Profimedia

U Ginekološko-akušerskoj klinici "Narodni front" u pre dva dana potvrđena je prva trudnoća putem doniranih spermatozorida, prenosi Tanjug.

Do sada su potvrđene dve trudnoće do kojih je došlo putem doniranih jajnih ćelija, a ovo je prvi put da se od doniranih spermatozoida oplodnja pokazala uspešnom!

Srbija je potpisala ugovor sa španskom bankom reproduktivnih ćelija u septembru 2022. godine, a u januaru 2023. potpisani su ugovori i sa jednom bankom u Češkoj i dve u Danskoj.

Najveća isporuka doniranog materijala za vantelesnu oplodnju stiže u GAK "Narodni front".

Buduće mame mogu dobiti detaljne informacije o genetici donora, mogu da čuju njegov glas, da vide kakav mu je rukopis, fotografiju iz detinjstva. Zapravo, ove informacije daje samo Danska, a  Uvozimo reprodukcione ćelije iz četiri zemlje, a samo Danska daje sve ove informacije.

U "Narodnom frontu" čuvaju se zamrznute jajne ćelije, spermatozoidi i embrioni na temperaturi od minus 196 stepeni.

Vantelesna oplodnja reproduktivnim ćelijama koje stižu iz uvoza  započela je u decembru, a za sve one koji ispunjavaju uslove, troškove snosi Republički fond za zdravstveno osiguranje.

Bonus video:

 

 

 

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike