Glavna naučnica u Bionteku otkriva kada treba da primite treću dozu Fajzerove vakcine

12.08.2021

17:31 >> 17:37

0

Ozlem Tureči je saopštila da će biti potrebna treća doza vakcine, ali da se ona neće dodatno prilagođavati zbog delta soja

Glavna naučnica u Bionteku otkriva kada treba da primite treću dozu Fajzerove vakcine
Copyright Tanjug/AP Photo/Jessica Hill, File)

Glavna naučnica u Bionteku, Ozlem Tureči, saopštila je da će biti potrebna treća doza vakcine, ali da se ona neće dodatno prilagođavati zbog delta soja virusa.

Tureči, jedna od osnivača nemačke kompanije koja s Fajzerom proizvodi vakcine protiv korona virusa, je tokom konferencije za štampu saopštila da bi treću dozu, koja se naziva pojačivač ili buster doza, trebalo davati godinu nakon prvog ciklusa vakcinacije, prenosi Politiko.

Ona je potvrdila da su studije pokazale da postoji snažna delotvornost imunizacije sa dve doze, ali da treća izaziva snažan neutralizujući odgovor na delta i beta soj korona virusa i da pruža najveći mogući nivo zaštite.

Tanjug/AP Photo/Jae C. Hong, File)

Pročitajte još:

Biontekova naučnica smatra da vakcina trenutno ne mora dodatno da se prilagođava, ali da to ne znači da to neće biti potrebno u budućnosti, a generalni direktor nemačke kompanije Ugur Sahin je mišljenja da će se ona unapređivati u sledećih šest do 12 meseci, zbog eventualne pojave novih sojeva.

Evropska unija je naručila 900 miliona doza vakcina Fajzer i Biontek s mogućnošću da naruči još toliko, a u nemačkoj kompaniji su naglasili da je to najveći ugovor o nabavci u istoriji farmaceutske industrije.

Ugovor je sklopljen kako bi Unija imala dovoljno doza za treću vakcinaciju ako to bude potrebno, navodi Politiko.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike