"Neka nas ovo iskušenje umudri": Mitropolit Porfirije se oglasio povodom zemljotresa u Hrvatskoj

30.12.2020

17:53 >> 21:03

0

Autor: J.B.O.

Neka ova molitva ohrabri napore u tom smeru, te neka u ovom teškom trenutku dobrota i ljubav dovitljivo dosegnu do svakoga kome je pomoć potrebna, navodi mitr

"Neka nas ovo iskušenje umudri": Mitropolit Porfirije se oglasio povodom zemljotresa u Hrvatskoj
Copyright PrintscreenYouTube

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije se oglasio povodom zemljotresa koji su pogodili Hrvatsku 28. i 29. decembra, u kojima su postradali gradovi Petrinja i Sisak.

Pročitajte još:

On je istakao da su mnogi u ovim teškim momentima prinuđeni da napuste svoje domove i da se moli za njihov što skoriji povratak, a ljude pozvao da čitavu situaciju sagledaju iz drugog ugla, ispravnog i pravičnog, solidarnog i punog ljubavi.

– U dane globalnog iskušenja kroz koje prolazi čitavo čovečanstvo, raspeto između očuvanja sebe i bližnjeg u uslovima teške pandemije, nas u Hrvatskoj zadesila je još jedna nesreća. Gradovi Petrinja i Sisak su pogođeni serijom razornih zemljotresa dalekosežne moći, usled čega su oštećeni brojni verski, stambeni i poslovni objekti, a mnogi ljudi su ostali bez krova nad glavom. Neki su, među njima, u momentu, nažalost, ostali bez svojih najbližih. Zbog velikih oštećenja na hramu Svete Petke i parohijskom domu u Sisku, kao i na hramu Svetog Spiridona i velelepnom zdanju parohijskog doma u Petrinji, naši sveštenici su svojim porodicama primorani da napuste ova mesta bogosluženja i stanovanja.

Međutim, uprkos svemu što nas u poslednje vreme snalazi, mi verujemo Apostolu Pavlu koji nam je preko drevnih Korinćana poručio da nas nije snašlo ono što izdržati ne možemo: “Veran je Bog koji vas neće pustiti da se iskušavate većma nego što možete, nego će učiniti sa iskušenjem i kraj, da možete podneti” (1Kor 10, 13). Zato neka i ove teškoće, prema još jednom velikom poslaniku, Petru, budu shvaćene kao oganj u kojem će sjajnije od zlata zablistati naša vera hrišćanska (1Pt 1, 6-7). Razumimo ih kao poziv našoj dobroti, solidarnosti i ljubavi, te pokušajmo potom i da drugačijim očima gledamo na svakodnevni život. Neka nas ovo iskustvo, iako tragično i bolno, umudri da se drugačije odnosimo prema nesporazumima koji nas snalaze u vreme dobra i ponekad nas tako lako odvraćaju od lekovite snage Božijeg mira i večnog smisla.

Duboko saosećajući sa rodbinom žrtava i moleći se da im Gospod podari svoje Carstvo Nebesko, u kojem večno traje radost gledanja lica Njegovog, takođe se molimo za što brži povratak pogođenog stanovništva u svoje domove. U meri u kojoj je Mitropoliji zagrebačko-ljubljanskoj moguće, ona će, kao i druge hrišćanske zajednice, verujemo, pomoći porodice stradalih, ostajući, kao i uvek tokom istorije, uz svoj narod. Neka ova molitva ohrabri napore u tom smeru, te neka u ovom teškom trenutku dobrota i ljubav dovitljivo dosegnu do svakoga kome je pomoć potrebna – izjavio je Porfirije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike