RHMZ izdao upozorenje na olujni vetar i jake pljuskove s grmljavinom: Evo gde se očekuju udari od 100 km/h

02.11.2023

19:52

0

U košavskom području duvaće jak jugoistočni vetar sa udarima olujne jačine

RHMZ izdao upozorenje na olujni vetar i jake pljuskove s grmljavinom: Evo gde se očekuju udari od 100 km/h
Copyright Tanjug/D.N. meteoalarm.rs

Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje za područje Srbije na jak i olujni južni i jugoistočni vetar, kao i na veliku količinu padavina.

Prema upozorenju RHMZ, u toku noći između četvrtka i petka, kao i u petak tokom dana duvaće jak južni i jugozapadni, a u košavskom području jak jugoistočni vetar sa udarima olujne jačine.

Najjači udari vetra očekuju se na jugu Banata, u donjem Podunavlјu i na planinama, lokalno i preko 100 km/h, dok će udari košave u Beogradu dostizati 60-70 km/h. Krajem dana se očekuje slabljenje vetra. 

Istovremeno, u petak se očekuju pljuskovi i grmlјavina, a sredinom dana, posle podne i uveče kratkotrajno mogu biti intenzivni pljuskovi uz jak i olujni vetar. Očekuje se velika količina padavina 10-20 mm, a više padavina prognozira se za subotu i to na jugu i istoku Srbije. RHMZ upozorava na padavine od 20 do 50 mm, a lokalno i više.

RHMZ printscreen
 

 

Prema prognozi RHMZ u petak će uprkos nepogodama biti toplo vreme. Prognozirana je najniža temperatura od 8 do 15, a najviša od 14 stepeni u Negotinskoj Krajini do 24 stepena u Podrinju i jugoistočnoj Srbiji. Na snazi će biti tri meteoalarma - zbog visoke temperature za ovo godine, iznad 22 stepena, aktiviran će biti žuti meteoalarm. Zbog količine padavina veće od 20 l/m2 za tri sata, biće aktiviran narandžasti meteoalarm, a crveni meteoalarm pali se zbog udara vetra većih od 28 m/s odnosno 100 km/h.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike