Smanjen broj brucoša na Beogradskom univerzitetu: Skoro 3.000 mesta nepopunjeno

30.10.2023

11:02

0

Prošle godine na najstarijem univerzitetu u Srbiji ostalo je nepopunjeno 2.185 mesta

Smanjen broj brucoša na Beogradskom univerzitetu: Skoro 3.000 mesta nepopunjeno
Ilustracija - Copyright Profimedia

Na fakultete Univerziteta u Beogradu u ovoj akademskoj godini upisano je 12.417 brucoša, dok je ostalo nepopunjeno 2.896 mesta i to 1.365 budžetskih i 1.531 mesto za samofinansirajuće studente.

Statistika pokazuje da se iz godine u godinu smanjuje broj brucoša i da je sve veći broj nepopunjenih mesta na fakultetima. Prošle godine na najstarijem univerzitetu u Srbiji ostalo je nepopunjeno 2.185 mesta, dok je u akademskoj 2021/22 godini ostalo slobodno 1.980 mesta.

Najviše slobodnih mesta ostalo je na Rudarsko- geološkom fakultetu, Tehnološko- metalurškom, Tehničkom fakultetu u Boru, Poljoprivrednom, Šumarskom, Filološkom, Učiteljskom, Matematičkom, Fizičkom fakultetu.

Inače pojedini profesori Univerziteta u Beogradu kažu da postoji nekoliko faktora koji su do toga doveli kao što su loša demografska slika, sve manji broj maturanata, troškovi života u Beogradu koji su drastično skočili, akademci koji odlazi u inostranstvo na studiranje, a ima i onih koji se odlučuju za privatne fakultete kako bi uporedo mogli da rade i studiraju.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike