Miholjsko leto se vraća sutra: Temperature idu i preko 30, čeka nas tropska noć

19.10.2023

23:30

0

U petak se očekuje sunčan i pravi letnji dan

Miholjsko leto se vraća sutra: Temperature idu i preko 30, čeka nas tropska noć
Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

Nakon jakog zahlađenja, Srbiju je danas zahvatila osetno toplija vazdušna masa, a jošn toplije biće narednih dana.

Maksimalna temperatura dostigla je danas u Loznici 27°C, u Beogradu 23°C, a nešto svežije sa 18-19°C bilo je na jugu i zapadu Srbije i u Negotinskoj Krajini. Zlatibor je merio 19°C, Sjenica 17°C, Kopaonik 13°C.

U naredna 24 sata sve više će jačati veoma snažan ciklon sa Atlantika, koji se svojim centrom nalazi nad Atkantikom, u blizini obale Francuske i koji će se prema vikendu premestiti svojim centrom iznad juga Engleske. Očekuje se neverovatan nizak vazdušni pritisak u centru i to od svega 967 mb. Ovaj ciklon već donosi orkanske oluje od Španije i Fransuske do Engleske, Irske i cele Britanije.

TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ
 

Ciklon će toliko biti snažan i dubok, da će obodnim delom zahvatiti i Srbiju.

Vazudšni pritisak u Srbiji već je u osetnijem padu i znatno je ispod normale.

Srbija će sve vreme nalaziti u prednjem delu ciklona i toplom sektoru, pa će snažna južna strujanja donositi veoma toplu vazdušnu masu, ali i čestice peska iz Sahare.

Noć pred nama već će biti osetno toplija zbog fenskog efekta vetra, pa se u košavskom području, u Beogradu, u Podrinju i u Kolubarskom okrugu ne očekuje da minimalna temperatura opadne ispod 18°C. Hladnije će biti na jugu i istoku Srbije, uz temperature ispod 10°C.

U petak se očekuje sunčan i pravi letnji dan, uz umerenu oblačnost u Vojvodini. Biće veoma vetrovito, uz jak jugozapadni vetar, na planinama sa olujnim udarima višim od 80 km/h.

Vetar će biti fenskog efekta.

Tanjug/Nemanja Jovanović
 

Maksimalna temperatura biće od 26 do 30°C, u Podrinju i u Kolubarskom okrugu do 32°C, a u Beogradu se nakon jutarnjih 18°C, tokom dana očekuje 30°C. Hladnije će biti samo u Negotinskoj Krajini, temperatura do 22°C.

Neverovatno toplo za kraj oktobra biće u noći ka subotu. Na severu i na zapadu Srbije očekuje se tropska noć, pri čemu se temperatura neće spuštati ispod 20°C, pri čemu će najtoplije biti u Podrinju, u Kolubarskom okrugu, u Beogradu, Pomoravlju, Podunavlju i na jugu Banata, uz minimalne temperature iznad 22-23°C.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike