Srbija dobila prvi magazin koji je napravila veštačka inteligencija: Pogledajte kako su kompjuteri "zamenili" novinare (FOTO/VIDEO)

17.10.2023

19:50

0

List "Poljoprivrednik" uradila je veštačka inteligencija, i to za samo pet dana

Srbija dobila prvi magazin koji je napravila veštačka inteligencija: Pogledajte kako su kompjuteri "zamenili" novinare (FOTO/VIDEO)
Copyright 24sedam/Goran Sivački

Svedoci smo velike popularizacije veštačke inteligencije (AI) u medijima, a novinski članci puni su priča o mogućnostima koje ona ima.

Jedna od njih je da može sama da piše novinske članke, kao i da pravi ili bira prigodne fotografije koje bi išle u tekst. Tako je redakcija lista "Poljoprivrednik", koji postoji već 66 godina, odlučila da napravi prvi srpski magazin koji je napisala i delimično ilustrovala veštačka inteligencija

Zamenica glavnog urednika "Poljoprivrednika" Marija Antanasković ispričala je za 24sedam kako je došlo do toga da nastanu ove novine.

- U poslednje vreme stalno slušamo o digitalizaciji, pa smo hteli da isprobamo kakav proizvod možemo da dobijemo koristeći veštačku inteligenciju. Sve je radila veštačka inteligencija, čak je izabrala određene fotografije - izjavila je ona.

24sedam/Goran Sivački
Marija Antanasković

Antanaskovićeva je objasnila da je novinarima posao bio jednostavniji jer nisu morali da pišu sami tekstove.

- Jednostavnije je zato što dobijete sadržaj, ne morate da kucate ili pretražujete informacije o tome. Dobili smo gotov sadržaj. Ali to su opšti tekstovi na određenu temu i nije se išlo u detalje - rekla je ona.

24sedam/Goran Sivački
 

Uprkos tome što je čitav proces jednostavniji, ona smatra da veštačka inteligencija ne može da zameni prave novinare.

- Dobili so odgovore koji jesu tačni, ali to je nešto što mi već dobro znamo i o čemu smo pisali ranije. Nismo dobili neke revolucionarne informacije, koje su potpuno nove, pa da na taj način privučemo pažnju čitalaca - rekla je ona.

Na pitanje kakvu vrstu informacija veštačka inteligencija može da plasira, a u ravni su sa onim što može da uradi čovek, Antanaskovićeva kaže da su to informacije o nečemu što se već dogodilo.

- Ako su vam potrebne informacije za neke stvari koje su se dogodile za pisanje određene studije ili članka, možete da iskoristite odgovore veštačke inteligencije, koja će vam značajno pomoći i na taj način skratite vreme rada. Nećete morati sami da tražite te sadržaje i da trošite vreme - rekla je ona.

24sedam/Goran Sivački
 

Antanaskovićeva je najavila da će novinari "Poljoprivrednika" i dalje koristiti veštačku inteligenciju, ali samo za određene stvari.

- Verovatno u nekim analizama i tekstovima gde ćemo dobiti to skraćenje vremena - rekla je ona. 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike