Deca danima povraćaju i imaju proliv: Rotavirus "kosi" predškolce, jedna stvar je obavezna

20.09.2023

20:08

0

Autor: I.K.

Poslednjih dana u prestoničkim domovima zdravlja povećan je broj pregleda dece koja se javljaju zbog stomačnog virusa

Deca danima povraćaju i imaju proliv: Rotavirus "kosi" predškolce, jedna stvar je obavezna
Ilustracija - Copyright Profimedia

Ništa nije ukazivalo na to da će nam dete završiti u bolnici na infuziji. Mislila sam da će virus, kao i obično, proći za par dana. Međutim, ćerka je odjednom počela da povraća i to je trajalo ceo dan. Uveče je bila baš malaksala, i tada je i temperatura skočila. Otišli smo kod lekara i doktorka nam je odmah dala uput za bolnicu. Dete je prestalo da povraća, ali je onda usledio proliv. To je bilo strašno, imala je nekoliko stolica tog dana. Odmah su nas smestili, priključili je na infuziju, i evo, sada je malo lakše. Temperatura je malo slabija i ona se polako oporavlja. Nadam se da ćemo za dan-dva ići kući - priča za 24sedam majka čije je dete (2) oborio rotavirus.

Kako navode lekari, poslednjih dana u prestoničkim domovima zdravlja na pedijatrijskim odeljenjima povećan je broj pregleda dece koja se javljaju zbog stomačnog virusa. Skoro svaki treći mali pacijent upravo ima stomačne tegobe. 

- Reč je o gastroenteritisu koji može da zahvati ceo sistem za varenje od želuca do creva, a izazivaju ga virusi rota, adeno ili noro virus - rekla je za Tanjug dr Marija Golubović iz Doma zdravlja Savski venac. 
Prema njenim rečima, najčešća je rotavirusna infekcija creva. 

Simptomi i lečenje

- Infekcija se prenosi kapljičnim putem. Posle par dana počinju tegobe sa povraćanjem i blagom temperaturom. Povraćanje prestaju u prvih 48 sati. Tečne stolice se pojavljuju obično posle prestanka povraćanja i temperature. Broj stolica možebiti i preko 10 dnevno, a praćene su grčenjem stomaka, što je vrlo bolno i iscrpljujuće. U terapiji su bitni rehidracija i probiotik, uz higijensko-dijetski režim - savetuje ona, i dodaje da su pogođena podjednako deca predškolskog i školskog uzrasta. 

- Klinička slika je teža kod manje dece - rekla je dr Golubović.

Rotavirusi su karakteristični za malu decu, vrtićkog uzrasta. Ispoljavaju se jakim povraćanjem i povišenom temperaturom, a u naredna 24 sata počinje proliv koji može da traje šest-sedam dana. Jedini način lečenja, savetuju lekari, jeste unos tečnosti i minerala, kako bi se nadoknadila tečnost koja se intenzivno gubi.

Profimedia
 

 

Kako navode u Gradskom zavodu za javno zdravlje, u odnosu na druge crevne infekcije dečjeg doba, povraćanje i prolivi su znatno učestaliji, pa postoji mogućnost razvoja teške dehidratacije i šoknog stanja. Skoro sva deca se inficiraju rotavirusima u toku prve dve-tri godine života.

Ne savetuje se davanje antibiotika, jer oni uništavaju korisne crevne bakterije koje imaju učinak na odbranu organizma. 

Rotavirus je dobio ime zbog karakterističnog izgleda nalik na točak kada se gleda pod elektronskim mikroskopom. Period inkubacije je od 24 do 72 sata. Simptomi uglavnom traju od četiri do šest dana, a osmog dana od infekcije rotavirus obično ne može da se izoluje iz fecesa.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike