Hladni front ide ka Srbiji! Stiže pogoršanje vremena, u oktobru natprosečno toplo

28.09.2023

18:00

0

Autor: M. Vu.

Na većem delu kontinenta, kao i na našem području, dominira uticaj veoma izraženog anticiklona i povišenog pritiska

Hladni front ide ka Srbiji! Stiže pogoršanje vremena, u oktobru natprosečno toplo
Radarski prikaz vremenskih prilika u Srbiji i okolnim zemljama - Copyright RHMZ

U ovom trenutku, veoma snažan ciklon nalazi se na severozapadu Evrope, donoseći orkansku oluju Britanskim ostrvima. U sklopu ovog ciklona, ističe se i izražen hladni front.

U narednih 48 sati, ciklon će nastaviti put prema severu Evrope, a sa njim će se premeštati i pomenuti hladni front dalje prema istoku. Međutim, očekuje se da će znatno oslabiti prelaskom preko Alpa pre nego što stigne do našeg područja, najverovatnije u noći ka nedelji.

Do tada, Srbiju će obasjavati sunce uz stabilne i letnje temperature. Sveže noći i jutra će nas podsećati da smo zakoračili u jesen.

- Do kraja meseca, ali i početkom oktobra, pretežno sunčano i natprosečno toplo vreme, a samo se u subotu uveče na severu, a u nedelju i u ostalim krajevima očekuje prolazno naoblačenje sa lokalnom pojavom kiše ili kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom. Jutra će biti sveža, a maksimalne temperature u većini mesta od 24 do 28 stepeni - najavio je Republički hidrometeorološki zavod Srbije.

Na većem delu kontinenta, kao i na našem području, dominira uticaj veoma izraženog anticiklona i povišenog pritiska.

Obilne padavine u Grčkoj i Italiji

I dok se nad severozapadom Evrope nalazi veoma izražen ciklon, još jedan se formira nad jugom Grčke i Italije, sa centrom iznad Jonskog mora. Već danima donosi obilne padavine Grčkoj, povremeno uz snažne grmljavinske oluje. Ovi sistemi najviše pogađaju centralne, istočne i jugoistočne predelima, koji su početkom septembra već bili na udaru poplava nezapamćenih razmera zbog dejstva ciklona koji je kasnije prerasao u mediteranski uragan.

AP Photo/Vaggelis Kousioras
 

Srećom, ovog puta se ne očekuje scenario sličan onom sa početka septembra u Grčkoj. Međutim, centralni i jugoistočni predeli ponovno će se suočiti sa problemima poplava. Ovog puta, Atina takođe nije zaobiđena olujom.

Vreme narednih dana

U petak i subotu, sunčano vreme će se nastaviti u Srbiji, sa jutarnjim temperaturama od 7-8 do 13-14 stepeni, dok će maksimalne dnevne temperature biti od 24 do 28, u Beogradu do 27 stepeni.

U subotu uveče, posle 22 časa, hladni front će stići do Vojvodine, donevši tek ponegde kišu i pljuskove sa grmljavinom, uz umeren severozapadni vetar i blagi pad temperature vazduha.

Foto:Printskrin/RHMZ
 

Ovaj hladni front će tokom nedelje preći i preko ostalih delova Srbije, dok će na severu zadržati suvo vreme. Srećom, ne očekuju se značajne padavine poput onih od prethodnog vikenda, niti će pogoršanje biti jačeg karaktera.

U nedelju će biti svežije, sa maksimalnom temperaturom od 20 do 25, u Beogradu do 23 stepeni. Od ponedeljka se očekuje stabilizacija vremena, sa početkom oktobra obećavajućim sunčanim i relativno toplim danima, uz maksimalne temperature u utorak i sredu i do 27-28 stepeni.

Međutim, već u sredu posle podne očekuje se novo pogoršanje vremena, uz prolazne padavine. I pored manjeg pada temperature, biće umereno toplo, sa prosečnim temperaturama za početak oktobra, oko 22-23 stepeni.

Trenutne prognoze ne ukazuju na jače zahlađenje u skorijoj budućnosti, barem ne u pravom jesenjem obliku.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike