Srbija znatno iznad evropskog proseka po broju žena na značajnim državnim funkcijama

28.09.2023

16:16

0

Autor: I.K.

Među zaposlenima u transportnom sektoru u Srbiji ima 20 odsto žena

Srbija znatno iznad evropskog proseka po broju žena na značajnim državnim funkcijama
Copyright Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju

Srbija je poslednjih godina ostvarila značajan napredak kada je u pitanju rodna ravnopravnost izjavila je danas ministarka za brigu o porodici i demografiju i zamenica predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije Darija Kisić i istakla da ima prostora za dalje unapređenje položaja žena u različitim sektorima, poput sektora logistike i saobraćaja.

Kisić je, na konferenciji „Trendovi i izazovi inženjerki u logistici i saobraćaju“, rekla da kada je u pitanju učešće žena na najvažnijim funkcijama, Srbija je znatno iznad evropskog proseka po broju žena na značajnim državnim funkcijama.

Ministarka je podsetila da Srbija ima predsednicu Vlade, potpredsednicu Vlade, 10 ministarki, guvernerku Narodne banke Srbije, predsednicu Ustavnog suda, a takođe, žene su zastupljene i u parlamentu

Kisić je, govoreći o položaju žena u oblasti logistike i saobraćaja, navela da među zaposlenima u transportnom sektoru u Srbiji ima 20 odsto žena, od kojih najiše njih obavlja administrativne poslove, a 27 odsto njih je na rukovodećim pozicijama.

Ovi podaci Republiku Srbiju, prema njenim rečima, svrstavaju u evropski prosek, budući da je na nivou Evropske unije učešće žena u transportnom sektoru 22 odsto, dok prednjačimo kada je u pitanju region.

U ovom sektoru i dalje ima značajnog prostora za poboljšanje i zato je potrebno da i dalje radimo na tome, ukazala je ministarka i dodala da žene inženjerke svojom stručnošću i znanjem, svojim svakodnevnim radom, pokazuju da su izuzetno sposobne za taj sektor.

Kisić je poručila da je logistika reč koja najbolje opisuje žene, koje svakodnevno uspevaju da usklade porodične i poslovne obaveze.

Konferenciju „Trendovi i izazovi inženjerki u logistici i saobraćaju“ organizovala je Asocijacija žena u logistici, u saradnji sa Inženjerskom akademijom Srbije i Savezom inženjera i tehničara Srbije, sa ciljem da se ukaže na položaj i izazove inženjerki u oblasti logistike i saobraćaja.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike