Ujutru 10 stepeni, po podne i do 28: Ni zdravima nije dobro, evo šta savetuju lekari u narednim danima!

27.09.2023

07:19

0

Autor: N.P.

Prema najavi RHMZ, narednih dana očekuju se ponovo natprosečne temperature za ovo doba godine

Ujutru 10 stepeni, po podne i do 28: Ni zdravima nije dobro, evo šta savetuju lekari u narednim danima!
Ilustracija - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

Srbiju je prethodnog vikenda ponovo zahvatio hladni talas koji je došao iz oblasti Alpa. On je bio propraćen padom temperature za 10 stepeni, vremenskim nepogodama, grmljavinom i velikom količinom padavina.

Prema najavi RHMZ, narednih dana očekuju se ponovo natprosečne temperature za ovo doba godine. Vreme će biti suvo i stabilno, ali će zato jutra biti veoma sveža.

- Do kraja meseca, ali i početkom oktobra, biće stabilno, suvo i natprosečno toplo vreme sa dužim sunčanim intervalima, a samo se u nedelјu očekuje prolazno naoblačenje sa lokalnom pojavom kiše ili kratkotrajnog plјuska sa grmlјavinom  - objavio je RHMZ.

24sedam/S.Š.
 

Jutra će, kao što je najavljeno, biti veoma sveža, a temperature će biti do 10 atepeni. 

Ipak, u toku dana, maskimalne će ići i do 28 stepeni, što je velika temperaturna razlika.

Uticaj na zdravlje i saveti lekara 

Pad temperature tokom večeri i jutra, a porast u toku podneva, najviše će uticati na hronične bolesnike, a posledice zahlađenja i otopljenja osećaće i zdrave osobe. 

Pojedinci se mogu osećati  razdražljivo, a moguće su i oscilacije u raspoloženju, promene pritiska, koji se kreće od izrazito niskog ka visokom i obrnuto.

Lekari savetuju umerenost u svemu, zdrave stilove života i slojevito oblačenje.

Freepik
 

- Oscilacije temperature čine da osetimo nagli skok krvnog pritiska. Uz to, takvo vreme pogoduje virusima, što može da uzrokuje razne virusne infekcije, prehlade... Najviše računa o sebi prilikom naglih promena vremena, skoka i pada temperature, treba da vode astmatičari, srčani bolesnici i dijabetičari. Pogoršanje prvi osete astmatičari pred kišu i sneg, ali im više odgovara hladnije vreme, dok prilikom preokreta najviše stradaju srčani bolesnici – kaže specijalista socijalne medicine dr Zorica V. Dragaš iz Centra za promociju zdravlja u Zavodu za javno zdravlje u Subotici.

Negativne reakcije najčešće traju kratko, prolazne su i sve se ubrzo vraća u normalno stanje, poručuju stručnjaci, ali uz zdrav način života i navike koje su u korist zdravlja, bez zloupotrebe kofeina, alkohola i duvanskog dima, svako može lakše da prebrodi vremenske prilike.

BONUS VIDEO: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike