Srbija u središtu velike investicije: Vesić sa ministrom Beštom o unapređenju saradnje sa Francuskom

21.09.2023

18:16

0

Naša država želi da postane najveće saobraćajno čvorište u regionu, ali i šire

Srbija u središtu velike investicije: Vesić sa ministrom Beštom o unapređenju saradnje sa Francuskom
Goran Vesić,Olivije Bešt - Copyright FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO GRAĐEVINARSTVA, SAOBRAĆAJA I INFRASTRUKTURE/ PREDRAG MITIĆ

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić razgovarao je danas sa francuskim ministrom zaduženim za spoljnu trgovinu, ekonomsku promociju i francuske državljane u inostranstvu Olivijeom Beštom o dodatnom unapređenju saradnje dve zemlje, posebno u oblasti saobraćajne infrastrukture.

Ministar Vesić je podsetio da Srbiju i Francusku vežu višedecenijski dobri, prijateljski odnosi, politički i ekonomski, te da u Srbiji već uspešno posluje jedan broj francuskih kompanija. Dodao je da su upravo kompanije iz Francuske angažovane na nekim od najvažnijih projekata u Srbiji na izgradnji beogradskog metroa, postrojenja spalionice u Vinči, a da je Vansi koncesionar aerodroma "Nikola Tesla".

Profimedia
 

- Naši ekonomski odnosi su napredovali u poslednjih nekoliko godina. Francuska agencija za razvoj u Srbiji učestvuje i u realizaciji projekta LIID, u okviru kojeg je opredeljeno više od 300 miliona dolara za razvoj lokalnih samouprava - rekao je on i podsetio da u Srbiji godinama posluje kompanija Šnajder Elektrik.

Srbija, kako je naglasio u razgovoru sa francuskim kolegom, želi da postane najveće saobraćajno čvorište u regionu, ali i šire.

FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO GRAĐEVINARSTVA, SAOBRAĆAJA I INFRASTRUKTURE/ PREDRAG MITIĆ
 

 

Upravo zbog toga, radi se na izgradnji nastavka brze pruge do Subotice, i dalje do Budimpešte, planira gradnja brze pruge do Niša i dalje ka Skoplju, kao i Zagrebu, Ljubljani, Beču i Milanu, uz obnovu više od 2.000 kilometara pruga, dok se gradi više od 800 kilometara auto-puteva i brzih saobraćajnica.

Vesić je pozvao i farncuske kompanije da učestvuju na budućim tenderima, pre svega u oblasti železničke infrastrukure.

- U biznisu nema prijateljstva, ali Francuska jeste naš prijatelj i uvek ste dobrodošli u Srbiju - poručio im je Vesić.

Profimedia
 

Takođe, ukazao je i da nacionalni avio-prevoznik „Er Srbija“ jedna od najbrže rastućih u regionu - prevozi sve veći broj putnika i širi mrežu destinacija, dodajući da je kompanija veoma zadovoljna saradnjom sa francuskim Erbasom i ATR-om.

Bešt je ocenio da francuske invescitije u Srbiji ranije nisu bile u skladu sa tradicionalnim prijateljstvom dve zemlje, zbog čega je predsednik Emanuel Makron 2019. godine formulisao Strategiju za Zapadni Balkan, u čijem je središtu upravo Srbija.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike