Mesto za razmenu iskustava i saveta porodilja: U Srbiji uskoro počinje sa radom portal porodilišta.rs

20.09.2023

16:55

0

Jovana Ružičić iz Centra za mame istakla je da, prema njihovom istraživanju, svaka deseta žena u Srbiji više ne želi da rađa decu zbog iskustva koje je imala u porodilištu

Mesto za razmenu iskustava i saveta porodilja: U Srbiji uskoro počinje sa radom portal porodilišta.rs
Ilustracija - Copyright Profimedia

U Srbiji je u pripremi portal porodilišta.rs na kojem će porodilje moći da dele svoja iskustva, fotografije, savete, a u planu je da bude i lista medicinskog osoblja koje je zaposleno u porodilištima širom naše zemlje.

Jovana Ružičić iz Centra za mame istakla je, gostujući na TV K1, da, prema njihovom istraživanju, svaka deseta žena u Srbiji više ne želi da rađa decu zbog iskustva koje je imala u porodilištu.

Druge brojke pokazuju da više od 70 odsto žena nije zadovoljno kako je njihov porođaj prošao, više od polovine ispitanih se nije osećalo bezbedno, uvaženo, dostojanstveno, rekla je Ružičić. Ona je dodala da se porodilje najviše žale na odnos prema njima.

Profimedia
Ilustracija

- Nismo se bavili time kako izgledaju kupatila, kakvi su bolnički uslovi, kakva je hrana, posteljina. Fokusirali smo se isključivo na odnos - kako su se njima obraćali, da li su lekari i ostalo bolničko osoblje pratili zakone, radili po zakonima - objasnila je ona.

Babica Divna Miljković, koja ima 50 godina dugo radno iskustvo i prisustvovala je porođajima u kućnim uslovima, kao i porođajima u bolničkim ustanovama, otkrila je da se dešava da se tokom čina donošenja bebe na svet čuju i psovke.

- Dešava se da bolničko osoblje bude do te mere neprijatno ili da ne znam čime izazvani nemaju strpljenja, kulturu ponašanja, nemaju humanosti, iako je poziv kojim se bave pre svega human - rekla je ona.

Smatra i da je velika razlika u odnosu prema porodiljama u privatnim i državnim porodilištima. Babica je takođe ocenila da je epiziotomija u Srbiji česta, a u zemljama Evrope samo u slučaju nužnosti i da u razgovoru sa ženama posle porođaja dolazi do zaključka da u bolničkim uslovima nisu dobile ništa od prirodnog porođaja.

- Kad razgovaram posle sa ženama i pitam ih kako je bilo u porodilištu, one kažu da je bilo super. A na pitanje zašto sad žele da se porode kod kuće, dođemo do toga da su imale indukciju, stimulaciju, epiziotomiju, da im nisu odmah dali bebu na grudi, da su im odmah isekli pupčanik. Na kraju žena shvati da nije dobila ništa od prirodnog porođaja. Kad govorimo o porođaju kod kuće, mi zapravo pričamo o prirodnom porođaju koji sam započinje i sam se završava - rekla je Miljković.

Ružičić je ocenila i da je odnos prema ženama u društvu razlog lošeg odnosa prema porodiljama.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike