Srbija i Republika Srpska u bojama trobojke: Klinci prodefilovali centrom Beograda, na Drini zastava duga 50 metara (FOTO)

15.09.2023

14:53

0

Autor: M.M.

Ove godine centralna svečanost povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave je u Nišu, a program počinje u 18 časova

Srbija i Republika Srpska u bojama trobojke: Klinci prodefilovali centrom Beograda, na Drini zastava duga 50 metara (FOTO)
Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić/Sava Radovanovic

Danas se u Beogradu održava manifestacija "Dan tradicije" u sklopu Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Ovaj dan ustanovljen je 2020. godine na osnovu dogovora rukovodstva Srbije i Republike Srpske 

Povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, na teritoriji čitave Srbije, ali i Republike Srpske, istaknuta je srpska trobojka.

Tanjug/Sava Radovanović
 

Defile učesnika se u narodnim nošnjama i sa zastavama kretao od Kalemegdana kroz Knez Mihailovu, nakon čega je na Trgu republike počeo svečani koncert u kojem su učestvovali dečiji horovi, pevači i folklorni ansambli.

Cilj je da se mladima kroz umetnost i kulturu prikaže kultura i tradicija Srbije.

Niš domaćin centralne svečanosti

Ove godine centralna svečanost povodom praznika je u Nišu, a program počinje u 18 časova.

Od 16 časova u Niškoj tvrđavi biće prikatano naroužanje Vojske Srbije.

Početak svečane manifestacije počinje u 18.00 časova, u Sportskoj hali Čair u Nišu.

Manifestaciji će prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i patrijarh srpski Porfirije.

Tanjug/Vladimir Šporčić
 

Zastava preko Drine duga 50 metara 

 

Praznik je obeležen i u Kraljevu polaganjem venaca na Spomenik srpskim ratnicima, čime je obeležena i godišnjica proboja Solunskog fronta.

Trobojke su osvanule i u Prijedoru:

 

 

Udruženje veterana 63. padobranske brigade i udruženja veterana iz Srbije i Republike Srpske, povodom današnjeg praznika, povezali su dve obale Drine zastavom Srbije dugom 50 metara preko mosta između Skelana i Bajine Bašte.

Tanjug/Vladimir Šporčić
 

Zastave krase i ulice i trgove širom Srbije i Republike Srpske, ali i Crne Gore!

Naime, i na zgradi Opštine Bijelo Polje danas je pored državne zastave Crne Gore istaknuta i srpska nacionalna zastava. Kako je objavljeno na zvaničnom sajtu Opštine, crveno-plavo-bela trobojka vijori se povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, koji zajednički danas obeležavaju Srbija i Republika Srpska.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave ustanovljen je 2020. godine na osnovu dogovora rukovodstva Srbije i Republike Srpske 

Bonus video:

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike