Zakonska ili moralna obaveza: Da li su stanari zgrada dužni da kače trobojku za praznik?

15.09.2021

08:00 >> 11:02

0

Kako piše u Zakonu o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije, trobojka se stalno vije na glavnom ulazu u zgrade državnih organa, izuzev Naro

Zakonska ili moralna obaveza: Da li su stanari zgrada dužni da kače trobojku za praznik?
Copyright Zastava Srbije, 24sedam/Danilo Krša

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeležava se na današnji dan, 15. septembra, zbog čega će se u prestonici organizovati nekoliko manifestacija. Tim povodom, na nekim stambenim zgradama već je okačena srpska trobojka, zbog čega se građani pitaju da li je reč o slobodnoj volji stanara ili o zakonskoj obavezi koju su dužni da ispoštuju.

Pročitajte još

Kako je za 24sedam objasnio Stanimir Spasić iz Udruženja profesionalnih upravnika Srbije, kačenje zastave na stambenim zgradama nije obavezno.

Stanimir Spasić, Printscreen/YouTube

– Postavljanje zastave na zgradama nekada jeste bilo obavezno, i to za Dan državnosti, ali nije više. Danas je više reč o volji, sramoti ili moralnoj obavezi građana – rekao je Spasić.

Da postavljanje trobojke nije obavezno, potvrdio je za 24sedam i zaštitnik građana Zoran Pašalić.

– Naravno da građani nisu u zakonskoj obavezi – istakao je Pašalić.

Šta kaže zakon?

24sedam/Danilo Krša

Kako piše u Zakonu o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije, trobojka se stalno vije na glavnom ulazu u zgrade državnih organa, izuzev Narodne skupštine, i u njihovim službenim prostorijama.

Kada je reč o posebnim slučajevima upotrebe državne zastave, ona se postavlja na vazduhoplovu, brodu ili drugom plovnom objektu radi označavanja njihove pripadnosti Republici Srbiji, pod uslovima i na način koji su utvrđeni posebnim propisima.

24sedam/Danilo Krša

Državna zastava ističe se na biračkim mestima na dan izbora za državne organe.

Državna zastava može se isticati:

  • na proslavama i drugim svečanim manifestacijama kojima se zvanično obeležavaju događaji značajni za Republiku Srbiju
  • prilikom međunarodnih susreta, takmičenja i drugih skupova (političkih, naučnih, kulturno-umetničkih, sportskih i dr.) na kojima Republika Srbija učestvuje ili je reprezentovana, u skladu sa pravilima i praksom održavanja takvih skupova
  • u drugim slučajevima, ako njena upotreba nije u suprotnosti sa ovim zakonom.

24sedam/Danilo Krša

Podsećamo, na Dan srpskog jedinstva biće priređeno nekoliko manifestacija.

Na Ušću će biti izložena sredstva iz domaće proizvodnje i uvoza koja su na upotrebi u jedinicama Vojske Srbije, na štandu Vojne akademije posetioci će moći da se oprobaju u gađanju vazdušnom puškom, a na štandu Vojnotehničkog instituta biće predstavljeni projekti u domenu istraživanja i razvoja naoružanja koje realizuje ova eminentna ustanova.

Pročitajte još

Doći će i do izmena linija gradskog prevoza.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike