Tea završila školu u Švedskoj, imala razrađen kozmetički salon, a onda sve ostavila da bi se vratila u rodni Aleksinac

11.09.2023

19:51

0

Tea je razradila kozmetički salon u Malmeu, ali ju je vukla nostalgija prema Srbiji i zato se vratila i započela isti posao u našoj zemlji

Tea završila školu u Švedskoj, imala razrađen kozmetički salon, a onda sve ostavila da bi se vratila u rodni Aleksinac
Tea Andrejev - Copyright Instagram Andrejevt

Tea Andrejev završila je školu u Švedskoj, otvorila kozmetički salon koji je dobro radio a onda odlučila da sve ostavi i vrati se u Srbiju!

I to sa samo 19 godina!

Tea za 24sedam kaže da je rođena u Srbiji ali da je sa porodicom bila u Malmeu, gde se školovala za vaspitačicu ali je pored toga odlučila da završi neke obuke za kozmetičarku sa čime je htela da se bavi.

- Ja sam otvorila salon u Švedskoj, u Malmeu, i posao mi je krenuo super. Ali jednostavno, ovde sam rođena i ovde sam htela da se bavim time - priča ova mlada devojka čija je porodica ostala u Švedskoj.

Iako joj je posao išao dobro, Tea kaže da tamo ne cvetaju ruže kao što mnogi zamišljaju.

- Nije inostranstvo kako što ga mnogi zamišljaju. Pogotovo ne sada. Ono što je mene podstaklo da razmišljam o povratku jeste što u Švedskoj porez na zarađeni novac 50 odsto. Ako danas zaradim 10.000 dinara, porez mi je pola. I onda od ostalih 5.000 dinara ja moram sebi da izvučem platu, kupim sve što mi je potrebno, platim lokal i sve osale dažbine. O tome niko ne priča! - kaže Tea.

Nije se pokajala

Ona je pola godine držala salon u Malmeu i sa svojih 19 godina odlučila je da sreću okuša u Srbiji. Iako su je mnogi odvraćali, ona se nije pokajala a čak je dobila i pomoć države.

- Nisam imala pojma kako ovde sve funkcioniše. Ja sam otišla do biroa da pitam šta sve treba i kako, a oni su mi rekli da postoji mogućnost da dobije subvenciju. Morala sam da priložim diplomu i sve drugo što je trebalo. Nisam puno verovala da će se to ostvariti, ali posle mesec i po su mi javili da sam dobila subvenciju za samozapošljavanje - priča Tea.

Ona kaže da joj je ova subvencija pomogla u smislu da joj je pokriveno godinu dana poreza i doprinosa.

Dodaje da joj je u nameri da započne posao u Srbiji podržala porodica.

- Nisu me zadržavali da ostanem, ali su mi rekli kakva je situacija ovde, šta mogu da očekujem i kroz šta ću verovatno da prođem. Ali imala sam podršku i za otvaranje i za sve ostalo. Mama je samnom birala lokal, a pustili su me definitivno da ja sama odaberem šta ja želim - ispričala nam je ona.

Profimedia
Ilustracija

 

Ono što je zanimljivo jeste da se Tea opredelila za Aleksinac, umesto nekog velikog grada, ali tu je prevladala ljubav prema zavičaju.

- Ja sam tu rođena i to mi je rodni grad. Tu sam htela da započnem posao, iako je malo mesto i ima veliki broj kozmetičkih salona, šminkera i frizera... ali to je mesto koje je meni drago, tu mi je ostala rodbina i zato sam odlučila da se vratim. I zasada smatram da je to dobitna kombinacija - kaže ona.

Iako joj salon u Aleksincu radi samo nekoliko dana, Tea je zadovoljna.

- Za početak sam zadovoljna. Samo da se nastavi ovako i super će da bude! - kaže ova devojka.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike