Srbi se vraćaju u domovinu: Prošle godine više od 1.000 građana napustilo inostranstvo i došlo da živi u Srbiji

16.11.2021

13:23

0

Prema podacima iz Migracionog profila tokom 2020. godine primljeno je 1.570 zahteva za readmisiju

Srbi se vraćaju u domovinu: Prošle godine više od 1.000 građana napustilo inostranstvo i došlo da živi u Srbiji
viber_image_2021-11-16_14-26-21-895 - Copyright 24sedam/Radovan Marković

Srbija je posvećena stvaranju uslova za potpunu reintegraciju povratnika i njihov kvalitetniji i sigurniji život, izjavila je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.


Prema podacima iz Migracionog profila, tokom 2020. godine primljeno je 1.570 zahteva za readmisiju, za 1.191 zathtev data je saglasnost, a povratak ostvarilo 1.008 državljana Srbije.

Ministarka je na onlajn konferenciji "RE-Integrate - Ka održivom povratku i reintegraciji" rekla da za Srbiju uspešnost i održivost povratka ne znači samo korak ka priključenju EU već je i izraz trajne strateške opredeljenosti za kreiranje održivih i delotvornih rešenja podrške za povratnike.

Složenost migracionih tokova i subjektivni i objektivni faktori koji motivišu migrante uslovili su da pitanja održivog povratka i reintegracije povratnika budu stalno aktuelna, navela je ministarka.
24sedam/Nenad Vujanović
 

 

Kako je dodala, loše obrazovanje, slabo poznavanje maternjeg jezika, nedostatak dokumenata koji su preduslov za prijavu na evidenciju nezaposlenih, kao i namera za što skoriji povratak u neku od članica EU, činjenice su koje u značajnoj meri otežavaju proces kreiranja i utiču na rezultate dostupnih mera ekonomskog osnaživanja povratnika.

Kisić Tepavčević je rekla da se povratnici po Sporazumu o readmisiji suočavaju sa nedostatakom dokumenata, nerešenim socijalnim, stambenim i ekonomskim problemima, socijalnom izolacijom usled nedostatka ili gubitka kontakata, slabom informisanošću o potencijalnim programima podrške.

Prema njenim rečima, sistem socijalne zaštite ima važnu ulogu u zaštiti povratnika koji imaju mogućnost da ostvare različita prava socijalne zaštite.

Martin Maute Keter iz Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj SR Nemačke rekao je da migracije, ako su sigurne, uređene i regularne, mogu da doprinesu održivom razvoju i donesu koristi ne samo migrantima, već i zemljama porekla i odredišta.

"Ali migracije uvek treba da predstavljaju izbor, a ne nužnost", rekao je on i naveo da Nemačka zato ulaže u nove mogućnosti u Srbiji u želji da podrži lokalne partnere u uspostavljanju okruženja koje mladima pruža perspektivu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike